zaterdag, mei 18, 2024

Alles over Joy Beune: haar schaatscarrière, haar privéleven en haar achtergrond

Lees ook

Joy Beune is een Nederlandse schaatsster. Ze werd op 28 april 1999 geboren in Borne in Overijssel. Beune brak in 2016 definitief door als langebaanschaatsster en won verschillende prijzen. Bij het Nederlandse publiek is Joy vooral bekend vanwege haar deelname aan verschillende NK en WK toernooien waar ze deel uitmaakt van de schaatsploeg Team Jumbo-Vista.

Schaatscarrière bij junioren en senioren

Als 9-jarige begon Beune al met schaatsen bij de Bornse Schaats- en Skeelervereniging. Ze stroomde door naar het Gewest Overijssel en brak bij het RTC Oost definitief door. Joy Beune heeft verschillende prijzen gewonnen. Ze won in 2017 goud op de 3000 meter tijdens de wereldkampioenschappen voor junioren. Ook won ze goud op de 1500 op het WK junioren in Salt Lake City. In 2016 werd ze uitgeroepen tot (Overijssels) Sporttalent van het Jaar. Ze kreeg hiervoor de Hennie Kuiper Talenttroffee.

In 2018 werd Beune een senior en maakte zij een overstap naar Team LottoNL-Jumbo. Ze tekende een contract voor twee jaar. Ze verbeterde in 2019 haar persoonlijke record op de 5000 meter en schaatste ze een nieuw persoonlijk record op de 1500 meter in Salt Lake City, tijdens de wereldbekerfinale. In 2020 verlengde Beune haar contract met Jumbo-Vista met twee jaar, ondanks mindere resultaten. Ze werd in 2019 door FHM uitgeroepen tot mooiste sportvrouw van het jaar. Hoewel ze vereerd was door deze prijs, heeft ze ook aangegeven in een interview dat ze liever bekend wil worden door het schaatsen dan door haar uiterlijk. Hetzelfde geldt in feite voor haar schaatscollega Jutta Leerdam.

Het privéleven van Joy Beune

Joy Beune heeft sinds een eind 2019 een relatie met schaatser Kjeld Nuis. Hij heeft een zoontje uit een eerdere relatie met ex-vriendin Jill de Robles: Jax (3).  Ze houden hun relatie grotendeels buiten de schijnwerpers maar naar verluidt wonen ze nog niet samen. „Ik heb wel geprobeerd me te distantiëren van publicaties over onze relatie”, reageerde ze tegenover Tubantia. „Laat de media maar lekker doen wat ze doen, dacht ik. Maar het waren wel stressvolle zaken. Kjeld is superbekend in Nederland, vooraf hadden we het met z’n tweetjes wel over aandacht en zo gehad. Maar dat het zo zou zijn… In de schaatswereld wordt veel geroddeld en dat gaat snel naar de pers. Jammer dat het op zo’n manier moet gaan, maar gelukkig weten Kjeld en ik wel hoe het zit.”

In 2020 werd bekend dat haar vriend was besmet met het coronavirus en daardoor in zijn eigen huis in quarantaine moest. Hierdoor moest Joy zich ook laten testen en zat ze twee weken alleen in quarantaine. Beune heeft tienduizenden volgers op Instagram die ze door middel van haar posts enthousiast wil maken voor schaatsen.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers