donderdag, mei 23, 2024

Alles over Rob Jetten: zijn loopbaan, zijn liefde en zijn achtergrond

Lees ook

Rob Jetten is een Nederlands politicus en lid van de Tweede Kamer. Jetten is geboren in Veghel op 25 maart 1987 en opgegroeid in Uden. Hij is getrouwd met Sjoerd van Gils.

De politieke loopbaan van Rob Jetten

Rob Jetten heeft bestuurskunde gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vervolgens is hij als trainee aan de slag gegaan bij ProRail en heeft daar vervolgens gewerkt als adviseur en als Regiomanager. 

Tussen 2010 en 2017 was Jetten gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad in Nijmegen. Daarnaast was hij beleidsmedewerker voor de D66 Tweede Kamerfractie en was hij voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. 

In 2017 werd Rob Jetten gekozen als lid van de Tweede Kamer. In 2018 volgde hij Alexander Pechtold op als fractievoorzitter van D66. Aanvankelijk werd Jetten gekscherend vergeleken met Harry Potter, maar later werd hij als fractievoorzitter steeds serieuzer genomen door zijn sympathieke uitstraling. Bij de verkiezingen in 2021 zal hij echter geen lijsttrekker zijn. Die rol is weggelegd voor Sigrid Kaag. 

Indiener Klimaatwet

Er zijn verschillende belangrijke politieke momenten te noemen uit de carrière van Rob Jetten. In de eerste plaats is Jetten mede-indiener van de Klimaatwet. In de Nederlandse Klimaatwet worden de CO2-reductiedoelen tot 2050 vastgelegd. 

Daarnaast is Rob Jetten de indiener van het wetsvoorstel om de Grondwet te veranderen. Met de voorgestelde wijziging van de Grondwet wordt het mogelijk om een gekozen burgemeester te introduceren. Dat is nu nog niet het geval, omdat een burgemeester door de Kroon benoemd wordt. Na de grondwetswijziging zal de Kroonbenoeming niet meer in de Grondwet zijn opgenomen, waardoor de gekozen burgemeester een stap dichterbij is. 

Het privéleven van Rob Jetten

Rob Jetten is getrouwd met Sjoerd van Gils. Beiden hebben een D66-hart. Van Gils was oud-voorzitter van D66-afdeling Rijk van Nijmegen. Het stel woont in het Gelderse Ubbergen. Jetten ontvangt op zijn social media accounts met enige regelmaat bedreigingen en verwensingen. Regelmatig wordt daarin benoemd dat hij homoseksueel is. Op de internationale dag tegen homofobie in 2020 plaatste hij een selectie van de beledigingen die hem naar het hoofd werden geslingerd op Twitter. In datzelfde jaar voelde Jetten het bezoek van boeren van Farmers Defence Force aan zijn huis als een inbreuk op zijn privéleven. De actieboeren wilden hem wat gezonde Nederlandse producten aanbieden, toen de politicus geveld was door corona.

Rob Jetten leerde zijn partner in 2014 kennen toen deze als werk was als hulpsinterklaas. Zijn collega’s hadden een gedicht geschreven dat hij bij sinterklaas op schoot voor moest lezen. Later zag hij een leuke man aan de bar en werd hij erop gewezen dat het de hulpsinterklaas was. Hij gaf hem een biertje en vanaf dat moment gingen ze daten. Later zou deze hulpsinterklaas zijn partner worden.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers