zaterdag, juni 3, 2023

Dilan Yesilgoz: alles over haar idealen, haar verleden en haar privéleven

Lees ook

Dilan Yesilgoz is lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze is geboren in 1977 in Ankara. In 1984 kwam ze als migrant aan in Nederland. Dilan Yesilgoz staat bekend als een uitgesproken Kamerlid van de VVD.

Vrijheid als kernwaarde

Dilan Yesilgoz is een kind van politieke vluchtelingen. In 1984 kwam ze in Nederland aan. Yesilgoz is niet haar hele leven actief geweest in de politiek. Lange tijd heeft ze als eigenaar en senior adviseur bij Bureau DNW gewerkt. Daarvoor heeft ze lange tijd het Amsterdamse gemeentebestuur geadviseerd over vraagstukken rondom veiligheid en zorg.

In 2017 stond zij op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze stond op nummer 19 van de Kieslijst en werd dus gekozen in de Tweede Kamer. Yesilgoz is altijd maatschappelijk betrokken geweest, maar ze heeft wel een zoektocht achter de rug gehad voordat ze bij de VVD terecht kwam. Vrijheid staat voor haar centraal. Ze vindt het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk de ruimte hebben om hun eigen leven in te richten.

Dilan Yesilgoz in de media

Dilan Yesilgoz is met enige regelmaat in de media. Ze schuwt de confrontatie niet. In 2019 was ze onderdeel van een heftig debat binnen de coalitie over de vraag of IS-strijders (en hun kinderen naar Nederland terug mochten keren). Yesilgoz nam in dit debat een stevig standpunt in en beargumenteerde dat strijders in IS-gebied moesten worden berecht.

Yesilgoz laat zich vaak op krachtige toon uit over onderwerpen die haar aan het hart gaan. Daarom wordt ze door verschillende media ook over andere onderwerpen gecontacteerd dan enkel de onderwerpen waarop ze woordvoerder is.

Het privéleven van Dilan Yesilgoz

Dilan Yesilgoz laat zich weinig uit over haar privéleven. Dilan Yesilgoz is getrouwd met René Zegerius en heet zodoende volledig Dilan Yesilgoz-Zegerius en woont in Amsterdam Oost. Ze heeft geen kinderen. De vraag of ze kinderen wil heeft ze altijd een lastige gevonden. Yesilgoz heeft het altijd ,,oneerlijk van moeder natuur gevonden” dat ze daar wel een beslissing over moet nemen.

In haar huis in Amsterdam heeft ze een foto hangen van een oude Armeense vrouw met een AK-47 in haar handen. De foto geeft haar inspiratie.

Laatste nieuws

Nicol Kremers doet alsnog aangifte van mishandeling tegen Peter Gillis

Volgens Patty Brard, die met Nicol Kremers heeft gesproken, zal zij een jaar na het vermeende incident een aanklacht...

Vers van de Pers