woensdag, juli 24, 2024

Meral Polat: Luizenmoeder-actrice, haar achtergrond en privéleven

Lees ook

Meral Polat is een Nederlandse actrice, zangeres en theatermaakster. Ze is van Turks-Koerdische komaf, want ze werd geboren in Tunceli in Turkije in 1982. Ze werd bij het grote publiek bekend door haar rol van moeder Mel in De Luizenmoeder.

Studie en touren door Amerika

Meral Polat besloot te gaan studeren aan de Toneelschool in Amsterdam. Ze studeerde hier in 2004 af. Meral was te zien in diverse theatervoorstellingen, zoals Gesluierde Monologen. Met deze voorstelling toerde ze in 2007 rond in Amerika.

Succesvolle acteercarrière

In 2008 won ze de Guido de Moor-prijs voor haar rol in Hollandse Spoor. Ze speelde in verschillende televisieseries en films zoals Keyzer & De Boer Advocaten, Lijn 32 en Noord Zuid. In een korte tijd groeide Polat uit tot een van de meest gevraagde Nederlandse actrices. Zo speelde ze onder meer de rol van moeder Mel van Shanaya in De Luizenmoeder.

Muzikaal talent en eigen muziekprogramma

Meral heeft ook een muzikaal talent, zo speelt ze in haar eigen band Meral’s Harem. In 2020 toerde Meral de Nederlandse theaters rond met haar eigen programma Merals Zomer. Ze schrijft en zingt haar eigen nummers in het Turks en Koerdisch. Het programma werd erg goed ontvangen door het Nederlandse publiek en kreeg hoge cijfers van diverse recensenten.

Privéleven

In een interview met De Telegraaf is ze heel openhartig over het feit dat ze in het verleden een stuk zwaarder was. ,,Op een dag realiseerde ik me dat mijn overgewicht me zou beperken in de rollen die ik kon spelen. Je bent wat je meebrengt en in mijn geval was dat een flink lichaam. Als ik zou afvallen, zou ik voor meer rollen in aanmerking komen.”

Ze viel binnen 8 maanden liefst 25 kilo: ,,Het was lente en ik liep met mijn nieuwe lijf over straat in een zomerjurkje. Voor het eerst keken mannen naar me om en werd ik nagefloten. ‘Aha,’ dacht ik, ‘zo voelt het dus om een mooie vrouw te zijn.’ Nee, de aandacht ergerde me niet. Het verwonderde me gewoon.” In 2019 liet ze weten geen relatie of vriend te hebben. Over de liefde vertelde ze eerder Flair: ,,Ik ben bang dat ik niet echt contact durf te maken als ik iemand heel leuk vind. Dat ik mijn hart niet durf te openen. Ik vind het supereng om tegen iemand te zeggen: ‘Ik vind je leuk.’ Echt niet dat ik dat zeg! Ik doe me voor als de stoere vrouw. Als je je kwetsbaar opstelt, loop je het risico gekwetst te worden. Een vriend van mij roept steeds: ‘Tinder, ga op Tinder!’ ‘Neehee!’ roep ik dan terug. Ik snap het wel: we vinden het allemaal eng om contact te maken. Met Tinder maak je online contact, terwijl je dat ook direct kunt doen. Tinder is niks voor mij. Ik moet iemand zien en voelen. Dan pas weet ik of ik de energie die iemand uitstraalt, aantrekkelijk vind.”

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers