vrijdag, april 19, 2024

Wat drijft Rosanne Hertzberger?

Lees ook

Rosanne Hertzberger is een Nederlandse schrijver, wetenschapper en columnist. Ze werd geboren in Rotterdam, in 1984. Rosanne groeide op in Dordrecht, in een gezin van drie kinderen. Ze schrijft veel over religie.

Ze studeerde af aan de Technische Universiteit Delft in Life Science & Technology. Ook studeerde ze aan de Universiteit Leiden. In haar tijd als student was ze ook actief bij de studentenvereniging genaamd ALSV Quintus en de Leiden Debating Union. In 2014 slaagde ze erin om te promoveen aan de Universiteit Amsterdam op metabolisme van melkzuurbacteriën. Hierna werkte ze nog een tijdje in Washington aan de Washington-universiteit in Saint Louis. Tijdens haar studie kreeg ze bij het Leidse universiteitsblad Mare een column. Ze heeft sinds 2009 nu ook een vaste column bij NRC Handelsblad. Ook bij De Wereld Draait Door is ze diverse keren tafeldame geweest. In 2017 was ze aanwezig als eerste gast bij het programma Zomergasten, in 2018 droeg ze bij aan een campagne over thema voeding voor Nederland Leest.

Familie van doctoren

Rosanne Hertzberger komt uit een Joodse familie. Haar familie is ook een familie van artsen. Haar opa was Ellis Hertzberger, arts-microbioloog, die weer de zoon was van Maurits Hertzberger en neef van Menno hertzberger. Als arts werkte Ellis Hertzberger tijdens de oorlog in concentratiekampen als arts. Zijn echtgenote werd in 1944 op 16-jarige leeftijd vermoord in Auschwitz. Hij schreef later nog een boek over de oorlogsjaren, samen met zijn tweede vrouw. Het boek heet ‘Door de holocaust verbonden’.

Voor het NRC schrijft Rosanne Hertzberger regelmatig columns. Zo schreef ze bijvoorbeeld dat alles beter is dan de eerste hulp op slot gooien tijdens de coronacrisis. In Nederland zijn we volgens haar gewend aan topkwaliteit, we verwachten niets anders meer. We leven in een van de rijkste en schoonste landen ter wereld en ook zijn veel zaken erg goed georganiseerd. Volgens haar is het probleem dat er overal jonge en bevlogen mensen vertrekken. Het gaat hier om leraren, pedagogische medewerkers, verpleegkundigen en politieagenten die allemaal teleurgesteld zijn in het werk, omdat het niet is zoals zij dit voorgesteld hadden. Volgens Hertzberger vormen de diploma’s en het streven naar topkwaliteit steeds meer een probleem. Een steeds zwaarder dak dat op steeds mindere pilaren steunt zoals zij zelf noemt.

Columniste

Vervolgens krijgen de mensen die er alles aan doen om de boel nog overeind te houden alles over zich heen, zoals de verpleegarts die ineens verantwoordelijk was voor 400 mensen en te horen kreeg dat ze nooit alleen zoveel verantwoordelijkheid had mogen dragen. In de tussentijd blijven inspecteurs wel druk met het controleren van zaken zoals de BIG-registratie, de certificaten en de nascholingen. Volgens Rosanne Hertzberger moeten we ons in Nederland niet zo focussen op topkwaliteit, omdat hier de situatie momenteel niet naar is. Het zogenaamde hyperexcellente systeem, zoals zij dit noemt, gaat momenteel onderuit. We kunnen onszelf volgens haar niet veroorloven dat we zo op kwaliteit gefocust zijn, wanneer we te weinig mensen hebben. We kunnen beter voldoende mensen hebben die af en toe niet de kwaliteit kunnen leveren als voorheen, dan dat we te hoge eisen stellen en zo uiteindelijk niemand meer overhouden.

Relatie met Arjen van Veelen

Rosanne Hertzberger heeft een relatie met Arjen van Veelen. In 2013 zijn ze getrouwd en kregen twee zoons. Van Veelen is journalist en schrijver. Een van zijn motto’s is: ,,Ik benijd de mensen die zijn opgevoed met zelfvertrouwen”, stelde hij in een interview met Trouw. Van Veelen studeerde klassieke talen in Leiden. In NRC schrijft hij wekelijks een beschouwende column over media en cultuur.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers