donderdag, juni 13, 2024

Wat is een camjo?

Lees ook

Camjo is de afkorting voor ‘camerajournalist’. Het betekent in feite dat de rol van verslaggever, cameraman, geluidsman en regisseur door één en dezelfde persoon wordt vervuld.

Wat is de meerwaarde van camjo’en?

In de huidige journalistiek en videoproductie wordt steeds meer ‘camjo’ gewerkt. Een belangrijk oorzaak is kostenbesparing: voor een videoproductie zijn veel minder mensen nodig en dat scheelt de producent, het medium of de uitgever geld.

Daarnaast is ook de technologische ontwikkeling een belangrijke oorzaak. Vroeger werd video gemaakt met grote, dure en ingewikkelde camera’s. Tegenwoordig is een camjo-camera handzaam en zeer gebruiksvriendelijk. Je ziet tegenwoordig zelfs dat MoJo’en (videoproductie met je smartphone) in opkomst is en producties oplevert die veelvuldig op televisie worden gebruikt.

Er zijn ook nadelen aan camjo’en. Zo zorgen de verschillende functies die de camjo’er moet vertolken ervoor dat deze persoon natuurlijk nooit een expert op alle gebieden kan zijn. Niemand is zo goed in het draaien van mooiste, stabiele shots als een echte cameraman, zo fijngehorig als een geluidsman, houdt het overzicht van een regisseur en is daarnaast ook nog eens een scherpe en goede interviewer of presentator.

Wat zit er in camjo set?

En daarnaast zijn de volgende accessoires aan te raden of leuk om te hebben:

  • Een speciale cameratas waarmee je alle spullen makkelijk mee kunt nemen (verkleint de kans op beschadigingen)
  • Een cameralamp (voor een mooi beeld op donkere of juist overbelichte locaties)
  • Voldoende extra batterijen
  • Voldoende extra geheugenkaarten
  • Een plopkap met jouw herkenbare logo
Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers