zaterdag, mei 18, 2024

8 belangrijke tips bij het maken van een podcast

Lees ook

Een podcast is niet zomaar met een aantal personen slap ouwehoeren over een onderwerp, net zo min als het een verkapte radio-uitzending is. Maar wat is het geheim van een goede podcast? We geven je 5 handige tips!

Voorbereiding voor je podcast

Een geslaagde mediaproductie begint altijd met een goede voorbereiding, zo ook bij het maken van een podcast.

  • Werk met de juiste spullen. Welke dat zijn lees je in dit artikel. Als maker is gebruiksgemak van je apparatuur belangrijk, voor de luisteraar is de geluidskwaliteit van de microfoon essentieel. Stoort je microfoon, dan zet je luisteraar je podcast gegarandeerd uit (en keert misschien wel nooit meer terug).
  • Maak een format, zorg voor een logische opbouw en hou je daaraan. Het geeft de luisteraard houvast.
  • Mik op een podcastlengte van maximaal 30 minuten.

Inhoud van je podcast

We zien dat podcasts een enorme vlucht hebben genomen. Vooral podcasts met experts over een bepaald onderwerp doen het erg goed.

  • Praat over een onderwerp waar de sprekers veel van weten of een autoriteit in zijn.
  • Kies niet te veel sprekers. Twee is al voldoende, alleen kan eventueel ook, drie is ook mooi voor de dynamiek. Vier lijkt wel echt het maximum te zijn voor een ordelijk verloop.
  • Cruciaal: praat niet door elkaar heen. Doe je het wel, dan wordt het rommelig en onnavolgbaar voor de luisteraar.
  • Werk met een gespreksleider die de regie heeft en vragen stelt. Om te voorkomen dat meerdere sprekers antwoorden kun je ofwel elkaar duidelijk aankijken, ofwel je hand opsteken wanneer je wat wil zeggen. De luisteraar krijgt daar uiteraard niets van mee, maar voor het gespreksverloop werkt het erg prettig.
  • Tease aan het begin van de podcast, in de titel en in de begeleidende tekst de onderwerpen waarover je het gaat hebben.

Wil je graag een cursus volgen? De Nederlandse Vereniging voor Journalisten biedt ze aan.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers