zaterdag, mei 18, 2024

Marcel Levi | Alles over zijn carrière, privéleven en opvallende weetjes

Lees ook

Marcel Levi is een Nederlandse internist en hoogleraar geneeskunde. Levi is sinds 2021 voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Dit is een van de belangrijkste wetenschap financiers van het land. Marcel Levi is daarnaast columnist voor Het Parool en heeft een relatie.

Welke studies heeft Marcel Levi gevolgd?

Levi werd geboren in 1964 in Amsterdam en volgde daar het gymnasium aan het Vossius Gymnasium. Nadat hij zijn middelbare school diploma op zak had, besloot hij geneeskunde te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 1991 promoveerde hij. Zes jaar later werd hij internist in het Academisch Medisch Centrum.

Hoe begon de wetenschapscarrière van Marcel Levi?

In 1998 begon Levi zijn postdoc aan de Katholieke Universiteit van Leuven voor Transgene Technology and Gene Therapy. Een aantal jaar later startte Levi zijn baan als hoogleraar in Amsterdam. In 2010 werd de hoogleraar ook decaan van de faculteit geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Verder leidde hij ook het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Welke onderscheidingen kreeg Marcel Levi?

Levi werd in 2016 uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar door het Elsevier Weekblad. Het weekblad had voor de Nederlandse internist en hoogleraar gekozen vanwege de manier waarop hij het Academisch Medisch Centrum bestuurd had.

Wat is er bekend over het privéleven van Marcel Levi?

Marcel Levi deelt niet veel over zijn privéleven, maar het is wel bekend dat hij een relatie heeft. Met zijn huidige vriendin heeft hij geen kinderen. “Dat betekent dat ik soms heel hard kan werken, maar op andere momenten weer totaal niks hoef te doen. Deze balans werkt voor mij. Ik vind het totaal niet erg om een werkweek van 80 uur te hebben, als ik weet dat ik daarna een lang weekend vrij ben.”

Welke belangrijke opdrachten vervulde Levi?

In 2017 vertrok Levi naar Londen. Hij ging aan de slag als Chief Executive bij de University College London Hospitals. Hij woonde een lange tijd in Londen waar hij de opdracht had om de banden tussen universiteiten en ziekenhuizen te versterken. In een interview met het Amsterdam UMC in 2021 vertelde hij meer over zijn werk tijdens de corona crisis: „Daar zijn we zeker in geslaagd. Wat ik daar vooral van heb geleerd is hoe sterk de veranderkracht in de zorg zelf is. Als je iets wilt veranderen in de zorg, laat dat dan alsjeblieft over aan de mensen op de werkvloer. De enorme aanpassingen in de organisatie van de zorg, die nodig waren om covid het hoofd te bieden, kwamen tot stand zonder dat daar ellenlange powerpoint sessies aan te pas kwamen. Niet de overheid, niet de verzekeraars, maar de verpleging en de dokters, die kunnen zorgen dat de zorg slagvaardig verandert als dat nodig is.”

Wanneer werd Marcel Levi voorzitter van NWO?

Levi is sinds 2021 de voorzitter van het NWO: de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hij volgde de natuurkundige Stan Gielen hierbij op. In een interview met het UMC in 2021 vertelde Levi dat hij als voorzitter interdisciplinair onderzoek wil stimuleren: „Dat is de volgende stap om wetenschap nóg effectiever te maken en beter op de kaart te zetten. Het is onze taak om ook aan de maatschappij te laten zien dat wetenschap geen kostenpost is maar een investering in oplossingen. Wetenschap is het antwoord op bijna iedere maatschappelijke vraag.”

Welke dingen doet Marcel Levi naast voorzitterschap NWO?

Levi zegt zijn baan als internist nog niet volledig op nu hij voorzitter van de NWO is. Hij blijft namelijk voor één dag in de week hoogleraar Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast zal Levi ook zijn werk als clinicus oppakken. In een interview met de Universiteit van Amsterdam in 2021 vertelde hij waarom hij zijn baan in de geneeskunde nog niet definitief vaarwel kan zeggen: „Op de eerste plaats wilde ik dat doen omdat het nuttig en zeker ook leuk is om actief te blijven in de kliniek. De dynamiek van de patiëntenzorg, de diensten, ik kon dat niet definitief vaarwel zeggen. NWO vond dat gelukkig geen probleem. Bovendien was Saskia Middeldorp net uit Amsterdam UMC vertrokken naar Nijmegen als hoogleraar Interne geneeskunde, dus was op die plek toevallig ook wat behoefte aan versterking. Er lopen in Amsterdam bovendien nog steeds enkele onderzoekslijnen op het gebied van onder andere bloedstolling, trombose en infectieziekten, die ik weer zal oppakken.”

Marcel Levi schrijft daarnaast geregeld een column voor Het Parool over wetenschap. Eind 2022 moest hij excuses maken voor een column over sociale veiligheid.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers