donderdag, mei 23, 2024

Alles over Erik Dijkstra: zijn woordgrapjes, zijn privéleven en zijn tv-carrière

Lees ook

Van brutale ‘Jakhals’ tot presentator van de spelshow ‘Per seconde wijzer’, Erik Dijkstra heeft er al een behoorlijke televisieloopbaan op zitten. De presentator staat bekend om zijn typische woordgrapjes die hij bij De Wereld Draait Door maakte en waar hij menig vriend en vijand mee heeft gemaakt.

Satirisch kookprogramma met een werkloze kok

Erik Dijkstra werd op 9 maart 1977 geboren in het plaatsje Glanerburg, in de provincie Overijssel. Na de middelbare school ging hij geschiedenis studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn afstuderen ging hij verder met een postdoctorale opleiding radio- en televisiejournalistiek. Tijdens zijn opleiding begon hij zijn televisie loopbaan bij OOG-TV, de lokale omroep van Groningen. Na het afronden van zijn opleiding werkte Erik Dijkstra bij RTV Noord, Omroep Flevoland en RTV Noord-Holland. Het meest bekend is het programma ‘De Eurokok’, een satirisch kookprogramma met een werkloze kok.

De Jakhalzen

In 2008 maakte hij de sprong naar nationale televisie als Jakhals bij ‘De Jakhalzen’ een vast onderdeel van De Wereld Draait Door. Gehuld in een zwart pak met rode stropdas ging hij samen met mede-jakhals op pad om op eigenzinnige wijze lokale interviews af te nemen.

Ook zagen we hem regelmatig bij het programma ‘Voetbal Inside’ en het wielerprogramma ‘Tour du Jour’. In 2012 ging Erik Dijkstra samen met de andere voormalige jakhals Frank Evenblij het sportprogramma ’Bureau Sport’ presenteren waarin de beide heren zich op satirische wijze storten op de Nederlandse sportgeschiedenis om mythes te ontzenuwen en vragen op te lossen.

Reken maar van Jazz

Erik Dijkstra staat ook bekend om zijn woordgrapjes, die regelmatig bij De Wereld Draait Door te horen waren. Zo hebben we daar de gevleugelde uitspraken ‘Uitstelebaars’ en ‘Reken maar van Jazz’ leren kennen. Toen zijn dochter geboren werd had hij het over ‘Ongelofeloos’ en toen later zijn zoon werd geboren had hij het over ‘Superdeluxaflex’. Dijkstra heeft een relatie met Hester van Dijk, die net als hij in de mediawereld werkt.

Op zoek naar Che

Erik Dijkstra’s repertoire is niet alleen beperkt tot woordgrapjes en satirische programma’s. De presentator heeft ook een serieuze kant die hij liet zien in de vierdelige serie ‘Op zoek naar Che’ die in 2017 op NPO 2 werd uitgezonden. We kennen Che Guevara als een icoon voor vrijheidsstrijders. We zien zijn hoofd op vlaggen en T-shirtjes. Maar het was ook een moordenaar. In de serie probeert Erik Dijkstra antwoord te vinden op de vraag wie Che Guevara nu echt was. Sinds 2020 is hij bovendien uitgegroeid tot latenight talkshowhost. Hij presenteert samen met Willemijn Veenhoven Op1.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers