dinsdag, april 16, 2024

Eva Jinek: talkshowdiva, haar privéleven en haar achtergrond

Lees ook

Eva Jinek is een Nederlandse-Amerikaanse journaliste en presentatrice. Ze werd geboren in Tulsa in 1978. Tulsa is een stad in de staat Oklahoma in de Verenigde Staten. Op 2-jarige leeftijd verhuisde Eva naar Washington. Ze heeft Tsjechische ouders. Toen ze elf jaar was besloot het gezin naar Nederland te verhuizen. Haar ouders wilden graag dat Eva en haar broer in Europa zouden opgroeien. In 1997 begon Eva met haar studie Amerikaanse geschiedenis in Leiden. 

Tv-debuut bij NOS

In 2004 ging Eva Jinek aan de slag bij de buitenlandredactie van het NOS Journaal. Ze hield zich hier voornamelijk bezig met het nieuws vanuit de Verenigde Staten. In 2008 maakte ze haar tv-debuut als presentator bij het NOS Journaal op 3. Ze deed ook verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 en presenteerde de inauguratie van Barack Obama.

Veelbesproken relatie met Bram Moszkowicz

Eva Jinek zou in 2010 samen met collega Twan Huys het programma Nieuwsuur gaan presenteren. Ze had in die tijd echter een relatie met advocaat Bram Moszkowicz. De redactie van Nieuwsuur twijfelde hierdoor aan haar journalistieke onafhankelijkheid. Eva besloot hierdoor van de baan af te zien.

Eigen talkshow Jinek

In 2011 maakt Eva de overstap naar WNL. Van deze zender werd ze één van de vaste gezichten en presenteerde ze programma’s als Vandaag de dag (met onder meer Merel Westrik) en Eva Jinek op Zondag. In 2013 maakte ze de overstap naar KRO-NCRV. In 2016 reisde ze door haar geboorteland in het de serie De Verenigde Staten van Eva. In 2019 maakt ze definitief de overstap naar RTL waar ze haar eigen praatprogramma Jinek voortzet.

Prijzen en nominaties

Eva Jinek heeft meerdere prijzen en nominaties voor haar presenteerwerk binnengesleept, zoals een Zilveren Televizier-Ster, de uitverkiezing tot Meest Invloedrijke Vrouw van Nederland en Omroepvrouw van het Jaar.

Eva Jinek heeft een relatie met Dexter van der Voorn

Jinek had vanaf 2010 twee jaar een relatie met advocaat Bram Moszkowicz. Hierna had ze een twee jaar lange relatie met bioloog Freek Vonk. Over de breuk vertelde Freek Vonk bij Saved by the Bell: ,,Ik gun haar al het geluk van de wereld en zij mij ook. We zijn eigenlijk heel goed uit elkaar gegaan. (..) Ik was heel veel weg, zij had het heel druk met haar talkshow. En op een of andere manier werkte dat op dat moment gewoon niet. Op een gegeven moment moet je dan de keuze maken en zeggen: we stoppen ermee. Dat hebben we samen gedaan.”

Sinds 2016 heeft Eva Jinek een relatie met Dexter van der Voorn. Hij was haar producer tijdens het maken van de serie De Verenigde Staten van Eva. Er gaan geruchten dat de twee stiekem zijn getrouwd. Twee jaar later kreeg het stel een zoontje, genaamd Pax. Ze kochten samen in 2020 een fraai huis in Abcoude.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers