donderdag, juni 13, 2024

Alles over Jan Boskamp: goedlachse voetbalanalist, zijn privéleven en achtergrond

Lees ook

Jan Boskamp is wellicht de meest geliefde voetbalanalist van Nederland en België. De oud-speler en trainer is veelvuldig te zien bij Veronica Inside en wordt gewaardeerd om zijn liefde voor het voetbal, zijn soms stoere uitstraling maar tegelijk zijn kleine hartje.

Voetbalcarrière

Johannes Johan Boskamp (Jan) is geboren op 21 oktober 1948 in Rotterdam. Toen Boskamp 7 jaar oud was begon zijn voetbalcarrière toen hij lid werd van de Rotterdamse Voetbalvereniging Hoop Op Vooruitgang ook wel bekend als RVV HOV. Tien jaar later maakte hij de overstap en kreeg hij een contract bij de jeugdselectie van Feyenoord. Het jaar daarop, in 1966, maakte hij zijn debuut voor het eredivisie elftal. Na het seizoen van 1974/1975 maakte hij de overstap van Feyenoord naar het Brusselse RWDM, waar hij van het begin al aanvoerder was. Na het seizoen van 1981/1982 verliet Boskamp RWDM voor het eveneens Belgische Lierse SK. 

De media

Verder werd Boskamp ook tweemaal geselecteerd voor het Nederlands elftal. Ook werd hij uitgenodigd voor het wereldkampioenschap in Argentinië. Na het seizoen van 1983/1984 stopte Boskamp als voetballer bij Lierse SK. Hij bleef wel bij de club, alleen ging hij langs de lijn staan als trainer. In de jaren die volgden was hij trainer en scout bij onder meer RSC Anderlecht, Dender en Beveren. Naast zijn voetbalcarrière was Boskamp regelmatig te zien en te horen in de media. In België was hij te zien bij FC Nerds, Extra Time en in de film Plop en de kabouterbaby. Ook op de Nederlandse televisie is Boskamp regelmatig te zien zo is hij vaste gast bij Veronica Inside (voorheen Voetbal Inside). Ook is hij regelmatig te zien als voetbalanalist bij onder andere VTM, 2BE, RTL 7 en Ziggo Sport.

Autobiografie

In 2008 kwam Boskamp met zijn eigen autobiografie genaamd Jan Boskamp – Geen Gezeik, waarmee hij in 2013 op nummer één eindigde op de lijst van CPNB best verkopende boeken. In 2014 schreef hij Boskamp blundert en twee jaar later in 2016 schreef hij Boskamp – Leven met Feyenoord waarvoor hij de prijs Sportboek van het Jaar won in 2017. In 2018 verscheen de biografie Voetbal stelt niets voor over Boskamp.

Boskamp heeft een relatie met Lydia

Boskamp woont momenteel in Relegem in België, net boven Brussel. Hij trouwde al op jonge leeftijd met zijn jeugdliefde Jenny. Jenny kwam in 2001, op 53- jarige leeftijd, te overlijden door de ziekte kanker. Het stel kreeg samen meerdere zoons. In 2007 ontmoette Boskamp zijn vriendin Lydia, die op dat moment ook was gescheiden en twee kinderen had. Hij probeert zijn gezin, kinderen en kleinkinderen zoveel mogelijk uit de media te houden. Wel verschijnt hij eens met een van de kinderen van Lydia op rode loper. Ook was zijn nieuwe vriendin bij de boekpresentatie van ‘Voetbal stelt niets voor’, waar ze aan de media vertelde: ,,Dit boek beschrijft Jan precies zoals hij is.”

Lydia geeft veel om Jan Boskamp, zo blijkt uit het interview met Het Laatste Nieuws. Ze is bezorgd over de gezondheid van haar man: ,,Sinds ik hem in de douche vond met een hartaanval, hangt dat als het zwaard van Damocles boven ons. Als hij op zolder in zijn oorlogsbunker zit en ik hoor een tijdje niets, dan denk ik: ‘Oh neen, hij heeft toch weer niets voor?’ Je kan dat niet meer van je afzetten. Jaarlijks krijgen 15.000 Belgen een hartaanval. De mensen die hen redden door alert te reageren, de zogenaamde hartridders, vergaan op dat moment van de zenuwen: ‘Zal de ambulance hier nog op tijd zijn?’”

Ze heeft wel eens moeite dat veel mensen de spot drijven met Johan Boskamp’s liefde voor eten en snacks: ,,Dat sommigen van zijn gezondheid een ‘gimmick’ maken, met hun bitterballen en bamihappen, dat kan er bij mij niet in. Alleen met steun van de omgeving kan je uit de vicieuze cirkel ontsnappen. Hem mee op restaurant vragen helpt hem echt niet”, zegt Lydia. ,,Jan had al veel overgewicht toen ik hem leerde kennen, de bijhorende gezondheids­problemen staken wat later de kop op.”

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers