donderdag, mei 23, 2024

Alles over Tom Egbers: presentator, documentairemaker en schrijver

Lees ook

De meeste mensen zullen bij de naam Tom Egbers denken aan Studio Sport. Maar De Almeloër is ook documentairemaker en schrijver van meerdere boeken. Egbers heeft een relatie met actrice Janke Dekker.

Tom Egbers is geboren op 18 oktober 1957 in Almelo in de provincie Overijssel. Hij is zijn carrière begonnen aan de School voor Journalistiek in de studentenstad Utrecht. Na zijn studie, in 1984, begon hij bij de NOS als presentator van Studio Sport. Daarnaast werkte hij ook voor het weekblad Voetbal International waar hij regelmatig interviews voor deed. In de jaren 90 verliet Egbers de Nederlandse Omroep voor Veronica waar hij zelf een programma opzette en presenteerde met de naam Stop de Persen. In dit programma werden verschillende interviews gehouden en was het medianieuws te zien. Stop de Persen was anderhalf jaar lang te zien bij Veronica.

Loopbaan

Bij Veronica heeft Egbers ook nog Nieuwslijn en de Edisons gepresenteerd. Na twee jaar, in 1992, verliet Egbers Veronica om weer terug te keren naar de NOS. Hier presenteerde hij nog twee andere muziek programma’s genaamd North Sea Jazz en Tom & Herrie. Ook presenteerde hij In Mijn Ogen een programma vergelijkbaar met Stop de Persen. Sinds 1994 was Egbers weer te zien bij het voetbal zo presenteerde hij de Champions League uitzendingen en de wedstrijden van het Nederlands elftal. Sinds 2008 is Egbers ook te zien bij Andere Tijden Sport, waar verschillende historische sportonderwerpen aan bod komen.

Documentaires en boeken

Verder heeft Egbers ook twee documentaires over de Brexit gemaakt genaamd Toms Engeland en Toms Ierland. Ook heeft hij verschillende boeken geschreven zoals De Zwarte Meteoor over Steve Monoke, een Zuid-Afrikaanse voetballen. Hier schreef hij later het vervolg Twaalf Gestolen Jaren over. Ook schreef hij een boek over de carrière van de voetballer Alan Caldwell genaamd Rory Storm, hoe de koning van Liverpool werd onttroond door The Beatles. Ook was Egbers te zien in de bioscoop waar hij de hoofdrol speelde in de film Covergirl in 1990.

Privéleven

Sinds 1991 is Tom Egbers getrouwd met de actrice Janke Dekker. Zijn partner is bekend van onder andere Flikken Maastricht, Ik hou van, Korenslag en verschillende musicals. Samen hebben ze twee kinderen, zoon Rik uit 1996 en een dochter Amy uit 1992. Hun dochter is ook al regelmatig te zien in het theater alleen dan als operazangeres. Halverwege 2019 kwam Egbers in het ziekenhuis terecht vanwege een hartinfarct waardoor hij langere tijd niet meer te zien was op de televisie. Gelukkig is hij inmiddels weer te zien doordat zijn gezondheid is verbeterd.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers