zondag, april 21, 2024

Leny Breederveld: Luizenmoeder-actrice, haar achtergrond en privéleven

Lees ook

Leny Breederveld is een Nederlandse actrice. Ze werd geboren in 1951 in Amsterdam. Breederveld speelde onder meer als Juf Helma in de Luizenmoeder.

Mimegezelschap Carrousel

Nadat Leny Breederveld haar middelbare school had afgemaakt besloot ze de mimeopleiding te gaan volgen aan de Theaterschool in Amsterdam. Na haar studie nam ze deel aan het mimegezelschap Carrousel. Bij het mimegezelschap Carrousel leerde ze haar man René Groothof kennen. Samen kregen ze drie kinderen die ook allemaal actief zijn in de theaterwereld. In 2000 gingen Leny en René uit elkaar.

Villa Achterwerk en Theo & Thea

In 1987 werd Leny samen met haar zus Thea Breederveld en Jeanette Oldenhave gevraagd voor de presentatie van Villa Achterwerk. Ze waren hier voor vier jaar lang te zien als ‘De Drie Dikke Dames’. In 1989 richtte Leny Breederveld samen met Beppie Melissen en René Groothof de theatergroep Carver op. Datzelfde jaar maakte Leny Breederveld haar grote filmdebuut in de film Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium.

Vele theater-, film- en televisierollen

Na haar rol in Theo en Thea ging het balletje voor Leny Breederveld rollen en kreeg ze veel theater-, film- en televisierollen aangeboden. Zo speelde ze voor theatergezelschappen als Carver en Orkater en ze was te zien in diverse films van regisseur Alex van Warmerdam. Verder had ze vele bijrollen in verschillende Nederlandse televisieseries. Zo speelde ze samen met Arjan Ederveen in de mockumentary serie 30 Minuten en ze was samen met Wim de Bie in het programma De bühne van De Bie.

Succesvolle rol in De Luizenmoeder

Verder had ze rollen in Ibbeltje, Sint Hubertusberg en Levenslied. Vanaf 2014 was Leny Breederveld te zien in de serie Nieuwe buren en speelde ze vanaf 2018 de rol van juf Helma in de serie De Luizenmoeder. Haar rol in deze serie was zo’n groot succes dat ze voor veel nieuwe rollen gevraagd.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers