donderdag, mei 23, 2024

Amber Brantsen: over haar liefdesleven, anorexia en haar bliksemcarrière bij de NOS

Lees ook

Amber Brantsen: als je haar niet een keer op tv voorbij hebt zien komen, heb je haar vast wel een keer gehoord. Brantsen is namelijk een bekend gezicht op TV. Ze presenteert sinds augustus 2017 het NOS Journaal. In haar privéleven vormt ze een koppel met Rachid Finge.

Nieuwsgierig zijn als roeping

Amber Brantsen wist al vroeg dat journalistiek haar roeping was. Volgens haar ouders was ze als kind al heel nieuwsgierig en wilde ze over alles het naadje van de kous weten. Haar ouders werden daar af en toe helemaal gek van. Al snel ontdekte ze dat je van nieuwsgierig zijn ook je beroep kon maken, en gaf in groep 5 een spreekbeurt over nieuwslezen. Na de middelbare school is ze Na haar middelbare school studeerde ze eerst Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam maar dat beviel niet. Ze ging verder met Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Al tijdens haar studie werkte Amber Brantsen al als radionieuwslezeres en deed ze de hoofdredactie bij Unity FM. In 2014 werd ze ook nieuwslezeres voor Omroep West.

Van radio naar televisie

Vanuit Omroep West kwam ze terecht bij Bureau Regio als nieuwslezeres en 2 maanden daarna beleefde ze haar landelijke doorbraak bij de NOS. Eerst op de redactie en als nieuwslezeres bij NOS op 3 en in 2016 werd ze nieuwslezeres bij het NOS Radio 1 Journaal. Bij het Radio 1 Journaal presenteerde ze samen met Jurgen van der Berg de nieuwsbulletins. Ook maakte ze met Jan Lammers en journalist Louis Dekker een wekelijkse podcast waarin ze Formule 1 wedstrijden becommentarieerden. Wist je dat de brunette in 2014 nog als stagiair bij de NOS werkte en drie jaar later als één van de boegbeelden van de omroep is door het NOS Journaal te lezen.

In 2017 maakte Amber Brantsen de overstap naar televisie om de plaats in te nemen van Rik van de Westelaken als presentatrice van de dagbulletins van het Radio 1 Journaal.

Amber Brantsen heeft een relatie met Rachid Finge

Haar liefde voor Formule 1 races deelt ze met haar vriend Rachid Finge. Ze ontmoeten elkaar bij de NOS, waar ze allebei werken als nieuwslezer. Vriend Rachid verruilde de NOS voor Google en was apetrots toen zijn vriendin te horen kreeg dat ze het NOS Journaal op tv mag presenteren: ,,Je kunt je niet voorstellen hoe ongelofelijk trots ik ben op Amber. Zo’n grote stap in zo’n korte tijd, dat kan alleen maar als je heel bijzonder bent. Ik ben voortaan “de vriend van”. Prachtig toch? Succes liefje!”, schreef hij op Facebook.

Deze voormalig collega is inmiddels communicatiemanager bij Google. Naast de wedstrijden van de supersnelle Formule 1 wagens houdt Amber Brantsen ook van reizen en kun je haar wakker maken voor sushi. Ze is daarnaast fervent crossfitter.

Dat hun relatie plotseling in de schijnwerpers stond, had Brantsen tot voor kort niet verwacht. In een eerder interview vertelde ze: ,,Ik heb me altijd kunnen verschuilen onder de noemer ‘nieuwslezer’, dat was altijd vrij veilig. Het zijn de dj’s die de gekke dingen zeggen. Totdat Frank van der Lende van 3FM in de ether riep dat ik een relatie heb met Rachid Finge, ook nog eens een collega. Dat overviel me toen wel.”

In 2020 werd bekend dat Amber Brantsen en Rachid Finge in verwachting zijn van hun eerste kindje. In de beginfase van de zwangerschap zorgde dat er wel voor dat Brantsen tijdens het journaal kort onwel raakte.

Stigma van anorexia doorbreken

Amber Brantsen openbaarde in 2020 ook dat zij in het verleden leed aan anorexia. ,,Ik ben Amber en ik heb anorexia gehad. There, I said it.”

Ze schreef er een boek over: Uit Beeld.  Met het boek wil ze anderen tot steun te zijn. ,,Om het stigma er op z’n minst een beetje af te halen. Tot die tijd probeer ik de kracht te verzamelen om mijn verhaal met volle overtuiging naar buiten te brengen. Want ook ik vind het nog steeds heel confronterend.”

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers