woensdag, juli 24, 2024

Diederik Ebbinge: de Luizenmoeder, de Vliegende Panters en Zomerpromenade

Lees ook

Diederik Ebbinge is geboren op 9 mei 1969 in Enschede. Als jongste in een gezin van drie kinderen groeide hij op in Baarn. Hij is acteur, komiek en filmregisseur. Ebbinge verwierf bekendheid als de basisschooldirecteur Anton uit de tv-komedie De Luizenmoeder.

Hij schreef de serie samen met Ilse Warringa die de welbekende personage Juf Ank vertolkte. De Luizenmoeder won in juni 2018 de Zilveren Nipkowschijf en schopte het tot een nominatie voor de Gouden Televizier-Ring 2018. Als regisseur behaalde Ebbinge succes met zijn eerste lange speelfilm de Matterhorn. Hiermee won hij in 2013 de publieksprijs op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Meer over Diederik Ebbinge

Met zijn programma Zomerpromenade had Diederik Ebbinge wisselend succes. Hij hoopte hiermee het concurrerende programma Zomergasten te evenaren of zelfs te overtreffen. Zomerpromenade kenmerkt zich door een satirisch en vilein karakter, waarin actuele onderwerpen aan bod komen maar ook andere talkshows onder de loep worden gelegd. De persiflage van het voetbalprogramma Veronica Inside kreeg lovende kritieken, maar geen bijster hoge kijkcijfers.

Satire werd wel door de kijkers gewaardeerd. Maar ondanks lof van dichter Nico Dijkshoorn en columniste Sheila Sitalsing voor het gehele programma Promenade, weerspiegelde zich dit niet in het aantal kijkcijfers, dat bij ongeveer 271.000 bleef steken.

Eerder in zijn loopbaan ontmoette Ebbinge op de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam Remko Vrijdag en Rutger de Bekker, met wie hij De Vliegende Panters oprichtte. De theatergroep maakte in totaal vier shows. De acteur heeft diverse rollen op zijn naam in series en tv-films. Denk aan We zijn weer thuis, Baantjer en Verliefd op Ibiza. In de bioscoop verscheen hij in onder meer Alles is Liefde, Alles is familie en de kinderfilm Soof. Ook is de acteur op de radio te horen in de programma’s Ochtendhumeur van KRO Goedemorgen Nederland en is hij te beluisteren in het hoorspel Tot hier en niet verder van de VPRO.

Het privéleven van Diederik Ebbinge

Na de shows met De Vliegende Panters kreeg Diederik Ebbinge last van burn-out klachten. De acteur vertelde in een gesprek met Story dat hij om de drukte van zijn bestaan aan te kunnen de oplossing zocht in veelvuldig gebruik van wiet. Het gezinsleven kwam hierdoor onder druk te staan. Diederik Ebbinge is getrouwd met actrice Roosmarijn Luyten. Samen hebben ze twee zoons.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers