donderdag, juni 13, 2024

Ilse Warringa: haar Luizenmoeder-succes, haar privéleven en haar achtergrond

Lees ook

De in 1975 geboren Ilse Warringa zette haar eerste stappen in Dalfsen. Later verhuisde ze naar het dichtbij gelegen Zwolle. Ze legde de bouwstenen voor haar huidige beroep als actrice en stemactrice aan de ArtEZ hogeschool in Zwolle. Hier studeerde ze zang en toneel, waarna ze in 1998 afstudeerde als docent drama.

Warringa is vooral bekend van haar rol als juf Ank in de populaire tv-komedie De Luizenmoeder. Ze schreef de serie samen met acteur en regisseur Diederik Ebbinge.

De komedie werd in 2018 bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. Hierop volgde een gastrol in de Film van Dylan Haegens, een Nederlandse komedie uit 2018.

Meer over Ilse Warringa: Selma en Louise

Ilse Warringa speelde al eerder in komische rollen op tv, zoals in 2005 in Het Klokhuis voor NTR en de tevens educatieve series Welkom in de Gouden Eeuw, Welkom in de IJzeren Eeuw en Welkom bij de Romeinen en Welkom in de jaren 60.

Warringa was ook al vroeg op de planken te zien, bij onder meer toneelgezelschap Stella Den Haag. Zelf maakte ze later verscheidene voorstellingen, zoals in 2015 Selma & Louise. Deze satire is gebaseerd op de Amerikaanse roadmovie Thelma & Louise.

Humor blijft een leidende factor in het programma De TV Kantine, waar Warringa onder andere Ilse DeLange en Heleen van Royen imiteerde. Ze treedt hierin op samen met Carlo Boszhard en Irene Moors en gastcollega’s Chantal Janzen, Elise Schaap en Ron Boszhard. Vanaf 2009 trok het programma meer dan een miljoen kijkers per aflevering.

Als stemactrice is Warringa te horen in de in 2006 gecreëerde animatieserie Winx Club van Nickelodeon. Naast al deze activiteiten vond Warringa ook nog tijd voor televisieprogramma’s Budget TV, Mag ik u kussen? en De Grote Improvisatieshow.

Het privéleven van Ilse Warringa

Ilse heeft een relatie met Gerwald Spijkerman, die ze op haar zestiende ontmoette. Ze ging met hem samenwonen op haar 27ste en heeft naar eigen zeggen een open relatie. Ze wordt namelijk nogal makkelijk verliefd, aldus de actrice in een interview met modetijdschrift Elle in 2018. Ze heeft samen met Spijkerman twee kinderen: Mees van 13 en Wies van 10. Het gezin woont in Amsterdam.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers