donderdag, juni 13, 2024

John de Mol: alles over het leven van Neerlands bekendste mediatycoon

Lees ook

John de Mol geldt als de bekendste mediatycoon van Nederland. Hij speelde de afgelopen decennia een toonaangevende rol in zowel de televisiewereld als de media en wordt een grote invloed toegedicht. Hij komt bovendien uit een bekende familie.

Loopbaan John de Mol

Johannes Hendrikus Hubert (John) de Mol werd geboren in Den Haag op 24 april 1955. John de Mol is een bekende televisieproducent en mediaondernemer in Nederland. Ook zijn zus Linda de Mol, zoon Johnny de Mol en vader John de Mol senior zijn bekend. Na de havo hoopte John de Mol in eerste instantie carrière te maken in de professionele voetbal. Zijn talent leverde hem echter geen carrière als profvoetballer op. In plaats daarvan werkte hij een tijd als technicus van Joost den Draaier, een diskjockey bij Radio Noordzee. Hier werd hij later zelf ook diskjockey. John de Mol begon bij omroep Tros als assistent-producer. Later, toen hij 23 was, produceerde hij zelf spelshows waaronder De Showbizzquiz. John de Mol ging sinds 1978 aan de slag als zelfstandig producent.

Successen John de Mol

Het eerste grote succes van producent John de Mol was de televisieserie Medisch Centrum West. Andere bekende programma’s van hem waren onder andere Vijf tegen Vijf en De meneer Kaktus show. Door zijn fusiering met Joop van de Ende in 1994 ontstond de productiemaatschappij Endemol. In 1998 boekte de productiemaatschappij internationaal succes met het programma Big Brother. Het Spaanse bedrijf Telefonica wilde het bedrijf graag kopen en betaalde hier 5,5 miljard euro voor. Later richtte John de Mol de mediaonderneming Talpa op. Met Talpa boekte John de Mol internationaal succes door de het televisieprogramma The Voice. Ook het programma Utopia wat John de Mol ontwikkelde voor SBS6 was succesvol.

Opspraak The Voice

John de Mol kwam enkele malen in opspraak in zijn carrière, bijvoorbeeld rond The Voice. Presentator Tim Hofman deed onderzoek naar misstanden bij The Voice, waar juryleden en invloedrijke programmamedewerkers grensoverschrijdende dingen zouden hebben gedaan bij kandidaten. De Mol gaf tekst en uitleg in een interview met Hofman, maar de reactie die hij gaf zorgde voor nog meer ophef.

Privéleven John de Mol

John de Mol trouwde in 1976 met de Nederlandse zangeres Willeke Alberti. In 1979 kregen zij een zoon, Johnny de Mol. In het jaar 1980 is het stel van elkaar gescheiden. In 1986 trouwde John de Mol met zijn huidige partner Els Verbeek. Door zijn drukke leven belandde John de Mol in 2015 in het ziekenhuis wegens oververmoeidheid. Hierna besloot hij het rustiger aan te doen. Volgens Johnny, de zoon van John de Mol, draagt zijn vrouw Els hier wel aan bij door hem af en toe ‘tot de orde te roepen’. Over de successen van de familie De Mol is inmiddels een boek gepubliceerd door journalist Mark Koster.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers