donderdag, mei 23, 2024

Kefah Allush: Op1-presentator, zijn afkomst en zijn privéleven

Lees ook

Kefah Allush is een Nederlandse presentator, mediaproducent en auteur. Kefah is van Palestijnse komaf. Hij werd geboren in 1969 in Nablus. Kefah groeide op in Vlaardingen. Nadat hij zijn havo diploma op zak heeft gaat hij meteen aan de slag bij Omroep Feduco en Omroep Rotterdam. Al snel stroomde hij door naar de Hilversums omroepwereld.

Op 18-jarige leeftijd al zijn eigen reportage

Toen Kefah nog maar 18 jaar was maakt hij al een reportage van Theo Uittenbogaard voor de VPRO. Hij keerde voor de reportage terug naar zijn geboorteplaats Nablus. Tien jaar later werkt hij opnieuw samen met Theo voor de televisieserie De toestand in Marokko voor NPS.

Uitgegroeid tot uitvoerend producent

Daarnaast presenteerde Kefah programma’s als Hollandse Nieuwe, Werk TV, Babylon en Wat doe jij nou? Verder was hij ook betrokken bij het programma Voor je Kiezen. Hij presenteerde dit programma niet alleen, maar leerde ook het vak als producer en productieassistent. Langzaam groeide Kefah uit tot een redacteur, regisseur en uitvoerend producent. Met zijn programma De Toestand in Marokko en Urbania kreeg hij zeer goede kritieken. Vanaf 2004 werkte Kefah als producent bij de productiemaatschappij Eye2Eye Media.

Overstap naar de EO

Vanaf 2009 gaat Kefah aan het werk als uitvoerend producent bij de Evangelische Omroep. Hij bracht producties uit als The Passion, De Pelgrimscode en Kerstfeest op de Dam. Daarnaast blijft hij ook aan het werk als presentator op de Radio. Hij presenteerde programma’s als Van Nablus naar Ninevé, Rot op met je religie, Jezus van Nazareth en De Kruisvaarder en de Sultan. Vanaf 2020 vormt Kefah samen met Margje Fikse het presentatieduo van het programma Op1.

Schrijversdebuut, prirjzen en privéleven

In 2019 bracht Kefah Allush zijn eerste boek uit, genaamd De munt van Judea. Deze thriller werd genomineerd voor maar liefst twee prijzen: een Gouden Strop en de Schaduwprijs. Hij ontving dat jaar ook een Sonja Barend Award, voor zijn gesprek met Peter van Uhm in De Kist.

Kefah Allush heeft al een lange tijd een gelukkige relatie met zijn vrouw, die hij bewust uit de spotlights houdt. Samen hebben ze drie kinderen. Over hun ontmoeting vertelde hij in dagblad Trouw: ,,Het eerste beeld dat mijn vriendin van mij had was niet vleiend: een vreselijk foute gladde vent. Mensen doen dat al vlug. Daar gaat ‘Wat doe jij nou’ ook over. Iedereen vestigt zijn eerste indruk.”

Over hun relatie vervolgt hij: ,,Mijn vrouw heeft een drukke baan, dus zorg ik dat ze kan aanschuiven zodra ze binnenkomt, en dat het eten lekker en gezond is. Anderzijds kan ik drammerig zijn, en eigenwijs. Misschien heb ik de uitstraling van een warme, rustige man, en dat klopt ook, maar ik kán ook fel worden als iemand me dwarszit.”

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers