donderdag, juni 13, 2024

Maarten van Rossem: Slimste Mens-sidekick, historicus: alles over zijn achtergrond

Lees ook

De schrijver, presentator en Nederlands historicus Maarten van Rossem werd geboren in Zeist op 24 oktober 1943. Van Rossem is een groot Amerika-kenner.

Zijn studie geschiedenis aan Universiteit Utrecht was het begin van zijn carrière. Hij werd later, in 1971, wetenschappelijk medewerker bij de Universiteit Utrecht. In 1997 promoveerde hij zelfs tot bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht door zijn proefschrift Het radicale temperament. Dit schrift ging over de dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse Intellectuelen. In 2003 is hij zelfs benoemd tot Historicus van het jaar 2003 door het Historisch Nieuwsblad. Ook tijdens zijn pensioen bleef hij actief op de Universiteit Utrecht door nog enkele modules te verzorgen.

Televisie

Tevens was Van Rossem regelmatig op de televisie te zien als gastspreker. In 2006 was hij ook te zien op televisie als presentator bij de universiteit quiz UQ2006 bij de NPO. Drie jaar later presenteerde hij een vierdelige serie over het geloof in Amerika genaamd Van Rossum in Amerika, eveneens bij de NPO. Dat Van Rossem succesvol was op televisie was bleek wel uit de jaren die volgden. Zo presenteerde hij onder andere Op reis met Van Rossem, Maliebaan in Beweging, Verborgen verleden en Nederland’s Patriciaat. Vanaf 2012 is Van Rossem ook te zien bij De Slimste Mens waar hij de eenmansjury en sidekick is. Daarnaast heeft Van Rossum nog vele boeken geschreven en diverse hoorcolleges op laten nemen op cd.

Jeugd en Privé

In zijn jeugd heeft Van Rossem het niet altijd makkelijk gehad. Als de oudste van drie kinderen was het niet altijd even gezellig. Thuis werd hij regelmatig geslagen en werd er vaak geruzied. In 1959, zestien jaar nadat Maarten was geboren, gingen zijn ouders dan ook scheiden. Door zijn thuis situatie zocht hij zich vaak afleiding in de boeken en mocht daardoor ook graag leren. Tegenwoordig is Maarten van Rossem gehuwd met Winnie van Rossem, oud hoofdredacteur van Margriet. Het stel woont samen in Utrecht in een tussenwoning in de wijk de Schildersbuurt. Samen hebben zij twee kinderen en inmiddels ook vier kleinkinderen. Van Rossem haalt veel levensvreugde uit zijn kleinkinderen die hem blijven verbazen.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers