donderdag, mei 23, 2024

Philip Freriks: Slimste Mens-presentator, zijn achtergrond en privéleven

Lees ook

De Nederlandse journalist, presentator en columnist Philip Freriks is tegenwoordig vooral bekend als presentator van De Slimste Mens. Hij is tevens oud-Journaal nieuwslezer en een Frankrijk-kenner.

Freriks werd geboren in Utrecht op 27 juli 1944. Hij wist al vroeg dat hij de journalistiek in wilde. Toen hij nog op de middelbare school zat had hij al een bijbaan bij het Nieuw Utrechts Dagblad. Na de HBS (de voorloper van havo-vwo) ging hij politieke wetenschappen studeren in Parijs. Na zijn studie in 1971 werkte hij voor Het Parool, TROS, VARA en VPRO als buitenland correspondent van het land Frankrijk. Drie jaar later besloot Freriks terug te keren naar Nederland waar hij ging werken bij de VARA en als buitenlandcorrespondent van Nederland voor Le Monde (de belangrijkste krant van Frankrijk).

Buitenlandcorrespondent

In 1977 vertrok Freriks weer richting Parijs waar hij weer buitenlandcorrespondent werd van Frankrijk, alleen dit maal voor de NOS. Acht jaar later, in 1985, begon hij bij de Volkskrant als journalist. In 1989 was Freriks ook te zien op de televisie. Hij begon met het presenteren van Lopend Vuur, een wekelijks praatprogramma van de NOS. Niet veel later presenteerde hij ook een boekprogramma genaamd Passages met Henk Pröpper en een geschiedenis programma genaamd De tijd staat even stil.  Tevens presenteerde hij ook samen met Petra Possel De avond van de korte film en De avond van het boek.

Presentatie en reportage

Na het grote succes van het nationaal dictee in Frankrijk kwam op initiatief van Freriks het Nationaal Dictee Nederlandse Taal. Wat tevens een jaar later wijzigden in het Groot Dictee der Nederlandse Taal, nadat Vlamingen ook mochten deelnemen aan het dictee. Vanaf begin 1996 was Freriks veertien jaar lang te zien bij het Achtuurjournaal van de NOS. Daarnaast maakte hij tijdens de Tour De France van 2008 tot 2011 een reportages over de Franse etappes. In 2008 presenteerde hij samen met Jinek en Bosch van Rosenthal de presidentsverkiezingen van Amerika tussen Barack Obama en John McCain (uiteindelijk gewonnen door Obama). Tegenwoordig woont Freriks weer in Parijs met zijn in Frankrijk geboren vrouw Lili. Het stel heeft samen ze een zoon genaamd Emmanuel.

Hij is nog wel werkzaam als presentator van De Slimste Mens, samen met sidekick en eenmansjury Maarten van Rossem.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers