donderdag, mei 23, 2024

Wie is Beatrice de Graaf, de terrorismedeskundige met roze pumps

Lees ook

Bekwaam, goed formulerend en een verzorgd uiterlijk: Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf duikt steeds vaker op in de media. Maar wie is zij eigenlijk?

De Puttense, geboren op 19 april 1976, is getrouwd en moeder van drie kinderen. Bewust houdt ze haar man en kinderen buiten de schijnwerpers. In het verleden zorgden pittige uitspraken van haar nog wel eens voor heftige reacties en bedreigingen. In haar vrije tijd loopt Beatrice de Graaf graag hard, schaatst ze en kan ze geëmotioneerd raken van muziek. Ze komt uit een gezin waarvan vader en moeder in het onderwijs werkten. Ze doet overigens niet geheimzinnig over haar politieke voorkeur: ze stond zelfs voor de ChristenUnie op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

Ze wordt als buitengewoon intelligent én fel omschreven. Beatrice de Graaf studeerde geschiedenis en Duits en is nu hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief aan de Universiteit Leiden, bij het Centre for Terrorism and Counterterrorism. ,,Het is in dit leven de kunst om naar de rand van je verstaanshorizon te lopen, op je tenen te gaan staan en er dan overheen te kijken”, sprak ze in het Reformatorisch Dagblad cryptisch.

,,Ze is aardig, maar schrikt sommigen af. Een vergadering met haar erbij is altijd spannend. Ze discussieert fel, poneert stevige stellingen, vaak om achter iemands opvattingen te komen. De nuances komen later. Ze zoekt de scherpe kantjes op. Ze is bijzonder intelligent en heeft een ongekende werkdrift. Toen ze zwanger was en twee kinderen kreeg, was ze productiever dan ooit en lag ze met de terrorismeboeken in bed”, stelde haar decaan Jouke de Vries tegenover Welingelichtekringen.

Roze pumps

Hoewel haar ChristenUnie-achtergrond wat degelijk overkomt, blijkt ze wel degelijk ook rebels en tegendraads te kunnen zijn, stellen bekenden: ,,Ze is rebels. Ze werd er eens op aangesproken dat je in de rechtszaal onder een toga gepast schoeisel dient te dragen: zwart en met een niet al te hoge hak. De keer daarop droeg ze roze pumps.”

Wat dat laatste betreft is het interessant om het verschil in presentatie te zien. Enkele jaren geleden oogde Beatrice de Graaf nog wat behoudend in haar kledingkeuze en styling. Tegenwoordig kan ze haast een trendsetter genoemd worden, weliswaar op haar terrein. Een hippe bril, een speels kapsel, mooie blonde haren, een pittige oogopslag en een heel af en toe schattige lach zorgen ervoor dat de Puttense het goed doet in actualiteitenprogramma’s, waar ze geregeld wordt uitgenodigd om oplaaiend terrorisme te duiden, zoals recent in Parijs en Brussel.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers