zondag, april 21, 2024

Ernst Kuipers | Wie is deze medisch hoogleraar die minister werd?

Lees ook

Ernst Kuipers is een Nederlandse minister. Kuipers was voorheen een arts en hoogleraar. Sinds 2022 is hij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte IV als lid van D66.

Diverse studies tot MDL-arts

Ernst Kuipers werd geboren in 1959 in Meppel. Nadat hij zijn gymnasium diploma op zak had, besloot hij geneeskunde te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij volgde een opleiding tot internist aan het UMCG en het Deventer Ziekenhuis. Kuipers vervolgde zijn studie tot MDL-arts aan het VUmc. Hij promoveerde ook op de ontstaanswijze van maagkanker aan het VUmc.

Carrière in Erasmus MC

Kuipers volgde een postdoc in het Amerikaanse Nashville. Vervolgens werd hij in benoemd tot hoogleraar gastro-enterologie aan de Erasmusuniversiteit van Rotterdam in 2000. Daarnaast werd hij ook afdelingshoofd MDL aan het Erasmus MC. Zes jaar later werd Kuipers het afdelingshoofd van interne geneeskunde. In 2012 werd Kuipers lid van de raad van het bestuur van het MC. Kuipers was bijna 10 jaar onderdeel van de raad van het bestuur. In januari stopte hij met zijn rol als voorzitter.

Prominent gezicht tijdens corona crisis

Ernst Kuipers kreeg in 2020 en 2021 grote bekendheid vanwege zijn rol als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute zorg tijdens de corona crisis. Hij was ook de initiatiefnemer van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dit centrum droeg tijdens de corona crisis de zorg over de beschikbare IC bedden voor corona patiënten. De voormalige arts en hoogleraar was ook regelmatig op tv te zien en hij werd beschouwd als een belangrijk gezicht van de voorlichting over de corona maatregelen en regels in Nederland.

Gevraagd door D66 voor kabinetsformatie

Kuipers gaf tijdens de corona crisis al aan het ministerschap te overwegen. Een jaar later gaf hij input aan het verkiezingsprogramma  van D66 voor de verkiezingen. D66 vroeg de voormalig arts en hoogleraar om minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te worden voor het kabinet van Rutte IV. Kuipers werd pas lid van D66 nadat hij gevraagd was voor de kabinetsformatie.

Belangrijke taak als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kuipers is sinds 2022 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte IV. Als minister heeft hij een belangrijke taak: „Meer dan 1,3 miljoen mensen werken dagelijks aan toegankelijke zorg van hoge kwaliteit. Dat is een ontzettend belangrijke verworvenheid die we moeten koesteren. Maar die zorg staat ook onder druk. Ik lever graag een bijdrage om de zorg in de volle breedte voor nu en de toekomst veilig te stellen.”

Groot voorstander van verdere concentratie van zorg

Als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt Kuipers zich bezig met belangrijke zaken. In een interview met Zorgvisie in 2022 sprak Kuipers over zijn rol als groot voorstander van verdere concentratie van zorg. Dit is volgens de minister erg belangrijk vanwege het personeelstekort, vergrijzing, stijgende zorgvraag en voortgaande medische vernieuwing. “We lopen tegen de grenzen van de betaalbaarheid aan. Alleen met concentratie van zorg kunnen we garanties bieden op kwalitatief hoogstaande en altijd beschikbare zorg. Dan zetten we het schaarse personeel optimaal in en besparen we geld”, aldus Ernst Kuipers.

Privé

Ernst Kuipers werd in 1959 geboren in Meppel. Hij heeft vier jongere broers en samen met hen en zijn ouders groeide hij op in Creil. De vader van Kuipers werkte als apotheekhoudende huisarts. Inmiddels is Kuipers getrouwd en hij heeft samen met zijn vrouw Heleen Doornewaard vier zonen. In zijn vrije tijd houdt de minister van Volksgezondheid zich graag bezig met lezen en hardlopen. Zijn vrouw Heleen werkt als patholoog in de Gelre Ziekenhuizen. Kuipers pendelt vanwege zijn ministerschap heen en weer tussen Den Haag en de Veluwe, waar het gezin woont. Het gezin heeft ook een hond.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers