woensdag, juli 24, 2024

Nilüfer Gündoğan | Alles over de veelbesproken politica

Lees ook

Nilüfer Gündoğan (44) is een Nederlands Tweede Kamerlid vanuit Volt vanaf 31 maart 2021 tot en met 26 februari 2022. Ze werd onlangs uit de fractie gezet en gaat tegenwoordig als onafhankelijk parlementslid verder. Nilüfer identificeert zich als sociaal liberaal staat daarom voor de liberale democratie en maatschappij.

Een jonge reis

Nilüfer Gündoğan werd in 1977 in Oost-Turkije geboren en werd als dochter van een Turkse gastarbeider naar Nederland gebracht toen ze 18 maanden was. Hier woonde haar vader al 5 jaar. In Turkije was haar vader leraar, maar in Nederland werkte hij in een fabriek. Ze groeide op in het Limburgse Weert, maar verhuisde in 1996, als 19-jarige, naar Amsterdam. Hier ging ze geneeskunde studeren, maar tevergeefs stopte ze in 2003 zonder diploma op zak. Dit kwam door een ziekenhuisopname en een depressie als gevolg van haar thuissituatie met gewelddadige vader. Tussen 2005 en 2007 besloot Nilüfer politicologie te studeren aan de Universiteit van Leiden, maar deze ronde ze uiteindelijk ook niet af. Naast haar studie werkte ze ook als project assistent voor de Gemeente Amsterdam. Nadat ze ervaring op had gedaan tijdens verschillende banen, startte ze haar eigen consultancybureau ‘Nilüfer Advies’. Ze werd tegelijkertijd ook als Kamerlid verkozen.

Van D66 naar Volt

In 2009 stapte Nilüfer Gündoğan de politiek in. Ze was van mening dat de Europese Unie een grote waarde heeft om grensoverschrijdende problemen, zoals de klimaatcrisis en het migratiebeleid, aan te pakken. Hierin vond ze dat Nederland een kernpositie had binnen de Europese Unie. Ze werd lid van de partij D66, waarbij ze 2 jaar het Route66-programma volgde. Deze was speciaal gericht op jonge leden met politieke potentie. Tussen 2011 en 2013 was ze lid van het bestuur van D66 in Amsterdam. Ze wilde lijsttrekker worden in Amsterdam-Zuid, maar verloor ze van haar tegenstander Sebastiaan Capel.

Nilüfer stapte na 10 jaar D66 over naar de in 2018 opgerichte Nederlandse tak van de politieke partij Volt. Ze was tweede op de kandidatenlijst van Nederland voor de Europese Parlementsverkiezingen 2019. Helaas haalde de partij niet genoeg stemmen om een zetel te bemachtigen. Echter haalde Volt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, waar Nilüfer wederom op nummer 2 stond, wel 3 zetels in de Tweede Kamer. Ze werd op 31 maart 2019, samen met haar collega’s Laurens Dassen en Marieke Koekkoek, geïnstalleerd als Tweede Kamerlid. Aangezien ze nu een fractielid van Volt was, kreeg ze onder andere de portefeuilles volksgezondheid, welzijn, cultuur en wetenschap toegewezen. Daarnaast was ze ook lid van de vaste commissie van onder andere Defensie en Financiën.

Op 13 februari 2022 werd Nilüfer Gündoğan geschorst als Tweede Kamerlid van Volt. De partij verweet haar grensoverschrijdend gedrag te hebben getoond, wat niet werd getolereerd door de partij. De politica ontkende dit met klem. Volt huurde een extern onderzoeksbureau in, maar hiervan werd Nilüfer niet op de hoogte gesteld. Na het aanspannen van een kort geding om de schorsing te beëindigen en om een rectificatie en schadevergoeding te krijgen, werd ze op 26 februari 2022 definitief uit Volt gezet.

Het privéleven van Nilüfer Gündoğan

Nilüfer komt uit een alevitische (een mystieke stroming van de Islam) familie met Zaza-wortels. Ze leerde haar echtgenoot, Bas Vogels, kennen bij D66. Hij werd kort nadat ze samen kwamen, gediagnosticeerd met darmkanker. Nilüfer en Bas trouwden in 2014 en kregen samen een zoon. Bas overleed 4 maanden na de geboorte.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers