donderdag, mei 23, 2024

Wie is de Mol? Niets is wat het lijkt!

Lees ook

‘Wie is de Mol?’ is misschien wel de bekendste spelprogramma op de Nederlandse televisie, waarbij een groep BN’ers als kandidaten verschillende opdrachten moeten uitvoeren waarmee zij geld kunnen verdienen voor de pot. Onder hen bevindt zich echter één saboteur: de Mol. Begin 2021 komt seizoen 21 op tv.

Wat weten we over seizoen 21 van Wie is de Mol?

De makers van Wie is de Mol? lijken er plezier in te hebben om het nieuwe seizoen zo lang mogelijk geheim te houden. Zo ook bij seizoen 21. Op dit moment weten we 4 dingen zeker:

  • Het nieuwe seizoen speelt zich af in Tsjechië
  • De eerste aflevering van seizoen 21 wordt uitgezonden op zaterdag 2 januari 2021
  • De presentatie is wederom in handen van Rik van de Westerlaken
  • De opnames hebben plaatsgevonden na het uitbreken van de Corona-pandemie. Op welke manier dit invloed heeft op de opdrachten en het spel is nog niet bekend.

Over Wie is de Mol?

Middels het uitvoeren van de opdrachten kunnen de tien kandidaten geld verdienen voor de pot. Daarvoor moeten ze echter meestal intensief samenwerken en goed communiceren. Laat het daar nou net vaak misgaan. Enerzijds omdat de Mol er belang bij heeft dat opdrachten mislukken of er juist miscommunicatie ontstaat, anderzijds omdat kandidaten vaak als tactiek hebben om zelf ook molstreken uit te halen om zo anderen ten onrechte te laten denken dat hij of zij de Mol is. Daarnaast ontbreekt het kandidaten vaak aan ‘etherdiscipline’. Deze term werd door tweevoudig kandidaat Ellie Lust geïntroduceerd en stelt dat in communicatie via een portofoon of telefoon er kort en zakelijk gecommuniceerd dient te worden en door elkaar praten een doodzonde is. Normaal gesproken heeft elke aflevering een ’test en executie’, waarbij de kandidaat die het minst aantal goede antwoorden over de Mol weet te geven, afvalt en naar huis moet.

Wie is de Mol? is een van oorsprong Belgisch format, in 1999 geproduceerd door Woestijnvis. Het format wordt tegenwoordig in meer dan 50 landen uitgezonden. In de eerste jaren waarin het programma in Nederland op tv was, werd het nog gespeeld met onbekende Nederlanders. Sinds 2004 vormen bekende Nederlanders de groep kandidaten én de Mol.

Wie zijn de makers van Wie is de Mol?

Wie is de Mol? wordt geproduceerd door IDTV. Daarbij is regisseur en creatief directeur Rick McCoulloughm het brein achter de opdrachten en het spelverloop van een seizoen. De van origine Amerikaanse televisiemaker wordt uiteraard bijgestaan door een groot productieteam om de opnames mogelijk te maken.

Opvallende gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis van WIDM

  • het ongeluk tijdens een opdracht waarbij Janine Abbring in 2013 een rugwervel verbrijzeld
  • in 2013 won Wie is de Mol? een gouden Televizier-ring
  • 4x keerde een kandidaat terug nadat deze een rood scherm had gezien. Het gebeurde Gijs Staverman (seizoen 5), Richard Groenendijk (seizoen 6), Paul Rabbering (seizoen 7) en Tim Haars (seizoen 13). Ook Ron Boszhard was na een rood scherm weer even te zien, maar toen kandidaten besloten geen gebruik te maken van de mogelijkheid hem ‘in het spel te kopen’, viel hij definitief af.

Weetjes over Wie is de Mol?

  • De bekende Wie is de Mol?-tune is eigenlijk een deel van het nummer ‘Oratio’ van de Franse zanger Ugo Farell.
  • In 2013 moest Janine Abbring het spel plotseling verlaten na een ongeval tijdens een opdracht. Zij verdacht op dat moment de uiteindelijke Mol Kees Tol. Winnares Paulien Cornelisse besloot daarom de helft van het prijzengeld uit de pot aan Abbring te geven.
  • In 2020 werden twee seizoenen van Wie is de Mol? uitgezonden vanwege het 20-jarig jubileum. In seizoen 20 was Rob Dekay de Mol, in het jubileumseizoen Renaissance vertolkte Jeroen Kijk in de Vegte de rol van ‘Mol’.

Winnaars Wie is de Mol? door de jaren heen:

Seizoen 1 – 1999: Deborah
Seizoen 2 – 2001: Nico
Seizoen 3 – 2002: George
Seizoen 4 – 2003: Elise
Seizoen 5 – 2005: Yvon Jaspers
Seizoen 6 – 2006: Milouska Meulens
Seizoen 7 – 2007: Inge Ipenburg
Seizoen 8 – 2008: Dennis Weening
Seizoen 9 – 2009: Jon van Eerd
Seizoen 10 – 2010: Kim Pieters
Seizoen 11 – 2011: Patrick Stoof
Seizoen 12 – 2012: Anne-Marie Jung
Seizoen 13 – 2013: Kees Tol
Seizoen 14 – 2014: Susan Visser
Seizoen 15 – 2015: Margriet van der Linden
Seizoen 16 – 2016: Klaas van Kruistum
Seizoen 17 – 2017: Thomas Cammaert
Seizoen 18 – 2018: Jan Versteegh
Seizoen 19 – 2019: Merel Westrik
Seizoen 20 – 2020: Rob Dekay
Seizoen Renaissance: Jeroen Kijk in de Vegte
Seizoen 21 – 2021: ???

Vorig artikel
Volgend artikel
Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers