donderdag, mei 23, 2024

Wie zit er achter De Speld?

Lees ook

Als je vaker online surft, ben je vast al eens een van de vele satirische publicaties van De Speld tegen gekomen. Ga door met het lezen van dit artikel om meer te weten over wie er precies achter De Speld zit.

Wat is De Speld? 

De Speld is een online nieuwsmagazine met een satirische tint. Het inmiddels welbekende nieuwsmagazine is gevestigd is Amsterdam en is op 30 oktober 2007 opgericht door Jochem van den Berg en Melle van den Berg, twee entrepreneurs die geen familie zijn van elkaar. De Speld wordt vergeleken met andere nieuwsmagazines uit Amerika, waaronder The Onion. De Speld heeft ook meerdere boeken gepubliceerd, een radioprogramma gehost en een podcast gelanceerd.

Waar is de Speld bekend van?

De Speld heeft in 2011 een grote doorbraak gekend met een overvloed aan nieuws, heel het jaar door. Sindsdien is de populariteit van het online nieuwsmagazine enorm gestegen. De Speld is namelijk in staat om commentaar te geven op het nieuws zonder dat hier journalistieke conventies gelden. Je kunt De Speld overigens ook op sociale media volgen, waarbij de populaire pagina’s constant volgers bezig houden door het posten van interessante en satirische berichten. Verschillende berichten die De Speld post op hun sociale media kanalen zoals Facebook worden duizenden keren gedeeld.

Naast deze publicaties heeft De Speld over de loop der jaren heen talloze boeken uitgegeven. Denk zo aan de welbekende ‘Nederland het Boek: in 5 miljard jaar van supermacht naar wereldrijk’ gepubliceerd in 2012 en het boek ‘De Speld op Reis: Binnenhof’ in 2015, een boek dat door premier Mark Rutte in ontvangst genomen werd. Andere welbekende boeken van De Speld zijn ‘100 jaar De Speld – Deel 1’ in 2017, ‘De toekomst: het boek’ in 2019 en sinds 2019 het jaarlijks eindejaarsboek met de beste publicaties uit het afgelopen jaar.

De Speld was van 2010 tot 2012 ook wekelijks te horen op Radio 1 met presentator Diederik Smit. Gedurende 2014 en 2015 was De Speld overigens tweemaal per week op maandag en donderdag bij Radio Veronica te horen met het programma ‘Globaal Nieuws’. De Speld heeft in 2020 verder een podcast gelanceerd, gepresenteerd door Roel Maalderink.

De website van De Speld

Op de website van De Speld kun je verschillende categorieën van nieuws onderscheiden, waaronder politiek, binnenland, buitenland, cultuur, lifestyle, wetenschap en sport. Denk bij rubrieken aan horoscoop, cartoons en roddels. Je kunt je vanuit de website direct ook aanmelden op de dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief. Naast een website boordevol interessante informatie kun je ook terecht op de sociale media kanalen van De Speld.

Welke mijlpalen zijn er in het bestaan van De Speld?

De Speld heeft verschillende hoogtepunten gekend. Hieronder een kleine samenvatting van een aantal welbekende mijlpalen van De Speld:

  • Er werd van 2010 tot 2012 wekelijks op woensdag een pagina gepubliceerd in dagblad De Pers.
  • Verkozen tot ‘Website van het Jaar’ in 2011 in de categorie ‘entertainment’.
  • De Speld heeft in 2011 een prachtige scheurkalender uitgebracht.
  • Nieuwsuur heeft in 2012 een interview gehouden met de redactie van De Speld.
  • De Speld heeft in 2012 een reclamespot voor ‘De Partij tegen de Burger’ mogen maken. Deze spot werd een grote hit in Nederland.
  • In 2013 werd een interview met de hoofdredacteur Jochem van den Berg gepubliceerd.
  • Sinds 2015 publiceert De Speld regelmatig afleveringen van ‘Nederland Gezellig’, een satirisch praatprogramma.
  • Een prijs gewonnen bij de Lovie Awards in 2011 in de categorie ‘Best News/Politics Video Series’ en eerder ook in de categorie ‘Best Writing’.
  • Sinds 2017 brengt De Volkskrant elk jaar een publicatie uit met de 10 beste stukken van De Speld. De Speld publiceert daarnaast sinds 2012 tweemaal per week een artikel in De Volkskrant.
  • De Speld heeft in 2022 een eigen theatershow over betrouwbaar nieuws van morgen ‘De meest betrouwbare voorstelling’.

Waarmee kwam De Speld in het nieuws?

In het verleden werd er vaker beweerd dat De Speld geen echte nieuwswebsite was. Het ging voornamelijk om mensen die De Speld niet kennen en dus niet weten dat het om satirisch artikelen gaat. Denk zo aan het bedrijf The Coca Cola Company, welke heeft gesommeerd om het merknaam Fitna (in plaats van Fanta) te verwijderen. Er zijn daarnaast andere artikelen die voor ‘echt’ zijn aangezien, waaronder ‘patatje holocaust’ en ‘Islamitische Willem van Oranje’.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers