donderdag, mei 23, 2024

Mark Rutte: wat je nog niet wist over een staatsman pur sang

Lees ook

Mark Rutte is de langst zittende minister-president van Nederland. Hij trad aan in 2010. Daarvoor had hij al een lange carrière in de politiek achter de rug. De politieke loopbaan van Mark Rutte begon in 1988 toen hij voorzitter werd van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Mark Rutte is de jongste uit een gezien van zes kinderen. Mark Rutte heeft geschiedenis en economie gestudeerd en is voor zover bekend vrijgezel.

Het privéleven van Mark Rutte

Mark Rutte weet zijn privéleven goed afgeschermd te houden. Bekend is dat hij graag piano speelt en een grote interesse heeft in klassieke muziek. Ook leest hij veel. Mark Rutte heeft voor zover bekend geen partner of geliefde. Zelf zei hij dit niet als een gemis te ervaren, behalve op belangrijke momenten, zoals bijvoorbeeld in de dagen nadat de MH17 was neergehaald. Bekend is dat hij een goede vriendschap koestert met Jort Kelder en Lodewijk Dekker.

Geen conservatorium maar geschiedenis

Aanvankelijk wilde Mark Rutte naar het conservatorium gaan, maar uiteindelijk heeft hij besloten om geschiedenis in Leiden te gaan studeren. Na zijn studie werkte hij als personeelsmanager bij Unilever.

De politieke carrière van Rutte begon in 1988 toen hij voorzitter van de JOVD werd. In 1991 stopte hij als voorzitter van de JOVD, maar in 1993 keerde hij terug in het hoofdbestuur van de VVD. Dit deed hij tot 1997. In 2002 begon de politieke carrière van Mark Rutte pas echt op stoom te komen toen hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd in de kabinetten Balkenende I en II.

In 2006 werd Rutte met een minimaal verschil gekozen tot lijstrekker van de VVD. Zijn belangrijkste tegenstander was Rita Verdonk. Bij de volgende verkiezingen verloor de VVD zes zetels en kreeg Rita Verdonk meer stemmen dan Rutte.

Het tij kantelde echter en de VVD werd onder Rutter de grootste partij in 2010. Dit leidde tot het kabinet Rutte-I, dat gedoogd werd door de PVV. Dit kabinet viel snel, maar bij de volgende verkiezingen werd de VVD weer de grootste partij, met 41 zetels. Dit kabinet werd gevormd door de VVD en de PvdA. Het Kabinet Rutte-III trad in 2017 aan en bestaat uit de VVD, CDA, D’66 en de ChristenUnie.

Belangrijke gebeurtenissen in de carrière en het leven van Mark Rutte

Mark Rutte noemt zelf de ramp met de MH17 als de meest ingrijpende gebeurtenis in zijn premierschap. Tijdens de coronacrisis, één van de meest hectische periodes uit zijn politieke loopbaan, werd Rutte geconfronteerd met het overlijden van zijn moeder.

Er zijn echter meer gebeurtenissen waarbij Rutte groot in het nieuws was. In een uitzending van Zomergasten zei hij dat jongeren die een verslaggever lastigvielen ‘op moesten pleuren’ deze woorden leidden tot veel ophef. Ophef was er ook toen Rutte tijdens de coronacrisis zei dat voetbalsupporters ‘ gewoon hun bek moeten houden’ tijdens wedstrijden vanwege het toen geldende juich- en zingverbod. Voor de uitspraak bood hij later excuses aan.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers