De website Mediacourant.nl staat bekend om uitgesproken publicaties over nieuws in de mediawereld, voornamelijk als het gaat om journalisten of presentatoren. Op de artikelen wordt veel gereageerd. Wil je meer te weten komen over wat Mediacourant is en wie er achter Mediacourant zit? Lees dan verder en kom meer te weten over deze bekende en gevreesde website.
Wat is Mediacourant?
Mediacourant is een populaire Nederlandse nieuwswebsite waar dagelijks publicaties over de media- en entertainmentwereld in Nederland worden geplaatst. In de artikelen worden veelal opvallende quotes van bekende mediasterren geciteerd, voorzien van droog of satirisch commentaar van de makers van de website zelf. Mediacourant heeft de grote populariteit te danken aan de dagelijkse posts op de website. De grote bekendheid zorgt ervoor dat dagelijks duizenden mensen artikelen van Mediacourant met elkaar delen online.
De website wordt dagelijks door Bob Willer onderhouden sinds 2004, in combinatie met een aantal andere redacteuren. Deze andere redacteuren zijn echter werkzaam onder pseudoniemen.
Wie zit achter Mediacourant?
Mediacourant is opgericht in 2004 door hoofdredacteur Bob Willer. Daar komt nog de samenwerking bij van een aantal redacteuren onder pseudoniemen, waaronder Brokje de Fouth, Lex van Liemond en Mylvie Sei. De naam Mediacourant bestaat pas sinds 2006, aangezien het bedrijf eerst Mediakrant heette en slechts publicaties plaatste op het weblogplatform van Ilse Media. Na het verkrijgen van een eigen domeinnaam werd de naam veranderd naar Mediacourant. Gedurende de afgelopen paar jaar is Mediacourant meerdere samenwerkingen aangegaan voor wat betreft content, waaronder met Ziggo, MSN en UPC.
Waar is Mediacourant bekend van?
Mediacourant is bekend geworden door de publicaties over de mediawereld die dagelijks worden geplaatst en door miljoenen worden bekeken en gedeeld. Je kunt bij Mediacourant terecht voor interessante publicaties die te maken hebben met media en showbizz. Denk zo aan onder andere nieuws over tv programma’s, transfers in televisieland, nieuwe media en kijkcijfers, maar ook aan verslagen van opvallende tv-momenten in opiniërende programma’s en talkshows. Andere categorieën bij Mediacourant zijn satirische artikelen over bekende Nederlanders en transcripties van publiekelijke ruzies die op tv verschenen zijn.
Onafhankelijk bedrijf
Mediacourant is een geheel onafhankelijke onderneming. Als onafhankelijk bedrijf kan Mediacourant kritische uitspraken doen, net als andere media-organisaties die geen onderdeel vormen van een groot bedrijf net zoals bijvoorbeeld RTL, SBS of de Persgroep. Dit houdt in dat Mediacourant volledig vrij is om openlijk nieuws-gerelateerde artikelen uit te brengen of en dat Mediacourant de vrijheid heeft om op geheel eigen wijze te reageren op publicaties in het nieuws.
Is Mediacourant ook zelf in het nieuws geweest?
Er zijn gedurende de afgelopen paar jaar verschillende publicaties verschenen over de populariteit van Mediacourant in verschillende media, waaronder:
- ‘Onweerstaanbaar triviaal’ in De Volkskrant (2014)
- ‘Wat is het geheim van showbizzsite Mediacourant?’ in Het Parool (2016)
- ‘Smullen van magnifieke snippers’ in Het Parool (2019)
- ‘Vilein en dwars: het internet zou niet hetzelfde zijn zonder Mediacourant’ in The Best Social Media (2020)
Sinds de oprichting van Mediacourant in 2004 is de layout van de website overigens lange tijd onveranderd gebleven. Pas in 2020 werd er een volledig nieuwe layout geïntroduceerd en sinds 2021 heeft Mediacourant de optie gegeven om te stemmen. In plaats van commentaar geven op artikelen op de website van Mediacourant, kun je stemmen door te kiezen tussen twee opties. Naast de website van Mediacourant kun je ook een kijkje nemen op de verschillende sociale media pagina’s van het nieuwsbedrijf, waaronder Facebook, Twitter en Instagram.
Wat was de uitkomst van de rechtszaak tussen Gordon en Mediacourant?
Mediacourant is vorig jaar flink onder druk gezet vanwege de publicatie van een artikel. Gordon heeft enige tijd terug een aangifte gedaan tegen Mediacourant. De aangifte werd in februari 2021 gedaan met als reden: het uitlokken en het plaatsen van haatreacties onder een anonieme naam. Direct na de rechtszaak heeft Mediacourant de oude haat-gerelateerde reacties verwijderd van de website en het voor gebruikers onmogelijk gemaakt om nog te kunnen te reageren op de artikelen die worden gepubliceerd. Deze rechtszaak heeft ertoe geleid dat Mediacourant sinds april 2021 de keuzes om commentaar te geven heeft aangepast voor gebruikers. Tegenwoordig kun je slechts reageren onder een artikel door te stemmen op één van de twee vrij scherp geformuleerde opties. Bij sommige artikelen gaat het simpelweg om een ‘ja’ of een ‘nee’ antwoord, terwijl er bij andere artikelen twee kritische antwoorden zijn waar je uit kunt kiezen.