donderdag, juni 13, 2024

Alles over Kamala Harris: rolmodel, vice-president en Democraat

Lees ook

Kamala Harris is een Amerikaanse politica. Ze is lid van de Democratische Partij. Sinds 2017 is Kamala de junior senator voor Californië en in 2020 werd ze verkozen als vicepresident van president Joe Biden. Kamala trouwde in 2014 met haar echtgenoot Douglas Emhoff, hij is een advocaat. Het stel woont samen in Los Angeles, in Californië.

Studies en start loopbaan

Kamala werd in Oakland geboren in 1964. Haar moeder is Indiaas, haar vader is Jamaicaans en ze zijn beiden geëmigreerd naar Amerika. Kamala ging naar de middelbare school in Montreal en ging daarna economie en politieke wetenschap studeren aan de Howard University in Washington. Ze was erg actief in diverse clubs en demonstreerde tegen apartheid. Ze keerde in 1989 terug naar Californië, waar ze haar rechten diploma behaald in San Francisco. Ze ging aan de slag als openbaar aanklager voor San Francisco, waar ze zware misdaden vervolgde.

Procureur-generaal en senatorschap

In 2011 werd Kamala verkozen tot procureur-generaal van Californië. In 2014 werd ze opnieuw verkozen en deed dit tot 2017. In 2016 stelde Kamala zich kandidaat voor het senatorschap in Californië. Ze versloeg haar tegenstander met een ruim deel van de stemmen. Ze legde in 2017 de eed af.

Presidentsverkiezingen 2020

In 2019 kondigde Kamala officieel haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2020. In maart 2020 besloot ze zich achter Joe Biden te scharen als vicepresident van de Democratische Partij. De moord op George Floyd en de Black Lives Matter-beweging in het voorjaar van 2020 was erg belangrijk voor het kandidaatschap van Kamala. Zo kon zij laten zien dat ze er was voor de Afro-Afrikaanse bevolking in Amerika en beloofde voor gelijke rechten te gaan strijden in haar rol als vice-president.

Eerste vrouwelijke vice-president van Amerika

In de dagen na de stemdag op 3 november, werd het duidelijk dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 tegen Donald Trump had gewonnen. Dit was een bijzondere grote gebeurtenis, want Kamala is daardoor de eerste Indiaas-Amerikaanse, eerste Afro-Amerikaanse en de eerste eerste vrouwelijke vice-president in de Amerikaanse geschiedenis.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers