donderdag, juni 13, 2024

Alles over Lodewijk Asscher: zijn drijfveer, zijn privéleven en zijn achtergrond

Lees ook

Lodewijk Asscher is een Nederlandse politicus. Asscher is geboren in 1974 en is lid van de Partij van de Arbeid (PvdA). Asscher heeft veel verschillende politieke functies gehad. Op dit moment is hij fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer.

Docent, wethouder en minister

Lodewijk Asscher heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gepromoveerd op het onderwerp communicatiegrondrechten. Tot mei 2006 was hij onderzoeker en universitair docent. Tevens was hij vanaf 2002 gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam. Vanaf april 2004 was hij fractievoorzitter. Twee jaar later werd Asscher wethouder in Amsterdam. Hij had de portefeuille Economische Zaken en Onderwijs. In 2010 werd hij waarnemend burgemeester van Amsterdam.

In 2012 werd Asscher beëdigd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij werd tevens de vicepremier in het Kabinet Rutte-II. Asscher is sinds 2016 de lijsttrekker van de PvdA. Hij werd lijstrekker na een interne verkiezing. Zijn tegenkandidaat was Diederik Samson.

Project 1012, declaraties en vermeend ambtsmisdrijf

Asscher kwam als wethouder in Amsterdam vooral in het nieuws vanwege zijn Coalitieproject 1012. Met dit project probeerde Asscher met name vrouwenhandel en loverboys aan te pakken. In 2009 kwam Asscher in het nieuws vanwege onterechte declaraties.

In 2016 deden twee advocaten aangifte tegen Lodewijk Asscher vanwege een mogelijk ambtsmisdrijf. Asscher had de SVB de opdracht gegeven om AOW-betalingen aan Nederlanders die op de Westelijke Jordaanoever wonen te hervatten. De SVB was daar eerder mee gestopt, omdat Nederland de Israëlische soevereiniteit op de Westelijke Jordaanoever niet erkent.

De laatste jaren is Lodewijk Asscher met enige regelmaat in het nieuws als het gaat om betere zorg, en meer geld voor leraren.

Het privéleven van Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher is getrouwd met Jildau Piena en heeft drie kinderen. Piena is ‘Head of Human Resources’ bij De Nederlandsche Bank. ,,Ik ben degene die hem met zijn beide benen op de grond houdt. In het begin van zijn politieke loopbaan was ik heel erg kritisch. Als ie dan bij AT5 op tv was geweest had ik na afloop heel wat opmerkingen. Inmiddels heb ik het geven van kritiek meer overgelaten aan zijn meest nabije medewerkers”, vertelde ze in een interview met De Telegraaf. ,,Lodewijk stond vroeger op elk feestje groots en meeslepend smartlappen te zingen. Daar genoot hij echt van.”

De vader van Asscher komt uit een Joodse familie. De moeder van Lodewijk Asscher was hoogleraar Arbeidsrecht aan de Radboud Universiteit, tevens was zij kroonlid van de SER. Asscher kwam in 2013 onder vuur te liggen, omdat hij zijn privéleven voor liet gaan. Hij zou te veel aandacht aan zijn gezin besteden en te weinig aandacht aan belangrijke onderhandelingen. Zo kwam er kritiek op het feit dat hij met zijn gezin Sint Maarten ging vieren.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers