woensdag, juli 24, 2024

Alles over Pieter Omtzigt, de dossiervreter van het CDA en man van het volk

Lees ook

Pieter Omtzigt is een prominent lid van de Tweede Kamer. Hij is lid namens het CDA. Pieter Omtzigt is niet alleen lid van de Tweede Kamer, hij is ook lid van de Raad van Europa. De Raad van Europa zet zich in voor mensenrechten.

Geliefd bij achterban en lokale fracties

Pieter Omtzigt is geboren in Borne in 1974. Hij rondde het gymnasium af in Hengelo en studeerde daarna economie en statistiek in Engeland en Italië. Na zijn studie promoveerde hij in Florence. Tot 2002 was hij onderzoeker. In 2003 stond hij op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen namens het CDA. Hij werd niet direct gekozen, maar uiteindelijk kwam hij toch in de Tweede Kamer, omdat enkele Kamerleden doorschoven naar Kabinetsposten. 

Omtzigt werd door het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 aanvankelijk niet op de lijst gezet. Lokale afdelingen steunden hem echter, waardoor hij uiteindelijk de 39e plaats terecht kwam. Dat zou onvoldoende zijn om gekozen te worden, maar hij wist voldoende voorkeurstemmen te verzamelen. Zo kwam hij alsnog in de Kamer.

In 2020 kandideerde Pieter Omtzigt zich als lijsttrekker van het CDA. Hij verloor de verkiezingen nipt. Wel werd hij running mate van lijsttrekker Hugo de Jonge en stond hij op de tweede plaats.

Belangrijke momenten 

Pieter Omtzigt is een actief lid van de Tweede Kamer. Hij houdt zich met veel verschillende dossiers bezig. Hij stelde samen met andere Kamerleden de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst aan de kaak en toonde zich zeer kritisch op de rol van de overheid. 

Omtzigt is niet alleen lid van de Tweede Kamer, hij is ook lid van de Raad van Europa. In dit verband deed hij onderzoek naar corruptie op Malta. Ook deed hij onderzoek naar fraude in Azerbeidzjan.

Omtzigt heeft zich ook sterk gemaakt voor de positie van Yezidi’s in IS gebied. Hij strijdt onder meer voor internationale erkenning van het feit dat IS genocide op de Yezidi’s heeft gepleegd.

Het privéleven van Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt komt uit Twente en woont daar nog steeds. Omtzigt is getrouwd met een Syrisch-orthodoxe vrouw, Ayfer Koç. Samen hebben ze kinderen. Omtzigt vindt het belangrijk om in het weekend tijd vrij te maken voor zijn gezin. Omtzigt heeft een tweelingbroer. Zijn broer is statisticus en werkt voor de Verenigde Naties in New York. 

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers