woensdag, juli 24, 2024

Alles over Rifka Lodeizen: haar filmcarrière, privéleven en achtergrond

Lees ook

Rifka Lodeizen heeft al een indrukwekkende staat van dienst als actrice. Maar deze dame kan meer dan acteren alleen. Ze is ook geen onverdienstelijk scenarioschrijver. In 2021 is de serie ‘NOOD’ te zien op tv, die Lodeizen samen met Benja Bruijning en Nadja Hüpsche schreef. In deze 12-delige televisie serie worden een aantal noodsituaties die bij de alarmcentrale binnenkomen verfilmd vanuit het perspectief van de centrale en van de beller in nood.

Bewogen verleden van het gezin Lodeizen

Rifka heeft haar creatieve genen duidelijk van haar vader, beeldend kunstenaar Frank Lodeizen, geërfd. Ze is vernoemd daar de zus van haar vader. Het gezin Lodeizen was van Joodse afkomst en werd tijdens de 2e Wereldoorlog op transport gesteld naar Sobibor. Frank Lodeizen heeft tijdens de chaos die ontstond op het station kunnen wegkomen, aangespoord door zijn stiefvader. Maar hij heeft zich er altijd schuldig over gevoeld dat hij als enige van het gezin de oorlog heeft overleefd. Als eerbetoon kreeg Rifka daarom bij haar geboorte de naam van haar omgekomen tante.

Een betekenisvolle naam

Rifka Lodeizen vond dat ze met zo’n betekenisvolle naam wel iets moest gaan maken van het leven. Na het VWO besloot ze om actrice te worden en ging lessen volgen aan ‘De Trap’, een onafhankelijk opleidingsinstituut voor acteurstrainingen in Amsterdam. Ze speelde een aantal kleine rollen, waaronder in Unit 13, maar haar doorbraak kwam toen ze in 1997 werd ontdekt door filmregisseur Eddy Terstall die haar een rol gaf in de film ‘Hufters en Hofdames’. Ze kreeg een Gouden Kalf voor haar rol in de film ‘Kan door huid heen’ in 2009 en nogmaals een Gouden Kalf voor haar bijdrage in de film ‘Judas’ uit 2019 waarin ze de rol van Astrid Holleeder vertolkte.

Acteurs zijn vooral met zichzelf bezig

Gelukkig is haar eigen gezinsleven minder turbulent als dat van haar vader. Zelf heeft Rifka Lodeizen twee dochters, Pilar en Franca samen met haar partner Caspar Wijers, die televisieredacteur is en met wie ze al meer dan 10 jaar een relatie heeft. De Amsterdamse zegt wel even te hebben moeten naar de juiste partner in de liefde: ,,Zolang je dat niet voelt, of als de relatie heel hard werken is, dan is dat het gewoon niet. Ik dacht altijd dat het erbij hoorde: vechten, onzekerheid. Tot ik Caspar leerde kennen. Met hem ging het gewoon vanzelf. Een en een is drie”, vertelde ze Glamour.

En in Esta vertelde ze over hun ontmoeting: ,,Ik heb hem ontmoet op De Kring, een kunstenaarssociëteit. Het duurde een tijdje voordat de vlam in de pan sloeg. Hij had het al heel lang op mij voorzien. Achteraf bleek dat ik hem vaker had ontmoet, bijvoorbeeld die keer toen ik flauwgevallen was in een kroeg. Toen ik mijn ogen opendeed was hij degene die mij een glaasje water gaf. Ik herinnerde me niks van hem. Erg hè (lacht). Hij maakte gewoon geen indruk. Toen ik voor het eerst bij hem thuis kwam – hij had net ontslag genomen en oesters gemaakt – besefte ik hoe leuk hij eigenlijk was. Ik werd verliefd. Nooit eerder had ik het gevoel dat ik met een man kinderen wilde. Met hem wel.”

Dat haar partner geen acteur is, is geen toeval. Zelf geeft ze aan niet op acteurs te vallen, omdat die hoofdzakelijk met zichzelf bezig zijn.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers