zondag, april 21, 2024

Alles over Sander Schimmelpenninck: zijn ondernemersdrang, zijn liefdesleven en zijn afkomst

Lees ook

Sander Schimmelpenninck is journalist en presentator en werd op 26 juni 1984 geboren in Hengelo. Hij werd onder andere bekend door zijn hoofdredacteurschap bij het tijdschrift Quote van 2016 tot en met september 2020. Momenteel is hij columnist voor de Volkskrant.

Je kunt Sander Schimmelpenninck ook kennen van zijn podcast De Zelfspodcast, die hij samen met zijn vriend Jaap Reesema maakt. Talkshows waar je Schimmelpenninck in hebt kunnen zien waren onder andere Jinek, De Wereld Draait Door en Beau. Als presentator heeft Schimmelpenninck gewerkt bij het programma De Opvolgers in 2018. Vanaf januari 2020 was hij een van de presentatoren van Op1, de NPO-talkshow. Hij vormde een duo met Welmoed Sijtsma. Hier stopte hij later in 2020 mee, zoals hij in dat jaar ook terugtrad als hoofdredacteur van Quote. Daarnaast presenteert hij het programma Dragons’ Den op NPO1 sinds april 2020.

Graaf, restauranthouder en Quote-hoofdredacteur

De volledige naam van Schimmelpenninck is Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck. De naam Schimmelpenninck behoort tot de Nederlandse adel, vandaar ‘graaf’ in de naam van Sander Schimmelpenninck. Zijn jeugd bracht hij door op landgoed Nijenhuis in Diepenheim. Na de middelbare school begon Schimmelpenninck aan zijn studie rechten in Rotterdam. Hij heeft nog drie jaar stage gelopen als advocaat voor hij begon aan zijn volgende avontuur. Hij opende samen met Jaap Reesema, waar hij ook de podcast mee heeft, restaurant Pink Flamingo in Amsterdam. In 2013 ging zijn journalistiek carrière van start met een baan als redacteur van het zakenblad Quote. Na drie jaar werd hij hier hoofdredacteur. Schimmelpenninck schreef in 2019 ook een boek met Ruben van Zwieten: Elite gezocht

Hoewel Schimmelpenninck als ‘graaf’ en hoofdredacteur van Quote vaak in het rijtje van liberale bekendheden die graag in de belangstelling staan wordt geschaard, blijkt dat een misvatting. De blonde mediaman profileert zich onder meer in zijn columns en mediaoptredens als een kritisch en soms zelfs links georiënteerde opiniemaker, die kritisch is op de elite en bepaalde politieke mechanismen. Veelzeggend was hij zijn prachtige posities als presentator van Op1 en het hoofdredacteurschap van Quote vrijwillig opgaf om meer vrijheid te hebben in zijn leven en meer te kunnen ondernemen.

De Zweedse vriendin van Sander Schimmelpenninck

Schimmelpenninck heeft een Zweedse vriendin, Lotta Klemming, die hij sinds 2015 kent. Over hun eerste ontmoeting stelde vriendin Lotta in een interview: ,,Je was ontzettend schattig. Je was erg beleefd, verlegen… Ik had niet echt belangstelling voor je. Later bleek het tegenovergestelde, want je was helemaal niet verlegen.”

Gelijkheid is voor het stel een belangrijke component in de relatie. Zijn vriendin woont nog wel in Zweden, ze komt ongeveer vijf á zes keer per jaar naar Nederland. De meeste tijd die het stel samen doorbrengt is op Zweedse bodem. Schimmelpenninck denkt al wel na over zijn toekomst en zou deze graag met Lotta opbouwen in Zweden. De kerst viert het stel zowel in Nederland als Zweden. Zo wordt kerst avond bijvoorbeeld bij de schoonfamilie in Zweden gevierd en viert het stel samen met de familie Schimmelpenninck op landgoed Nijenhuis eerste kerstdag.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers