donderdag, mei 23, 2024

Andy van der Meijde, van wild voetballeven tot slimme zakenman

Lees ook

Andy van der Meijde gold als groot talent bij Ajax en koos al vroeg voor een buitenlands avontuur in Italië. Daar werd hij meegezogen in de verleidingen van het profvoetballersbestaan. Drank, drugs en mooie vrouwen werkten letterlijk verslavend op de aanvaller, die zijn sportieve carrière langzaam zag afglijden. Maar na zijn actieve loopbaan wist Van der Meijde juist slim een succesvol zakelijk imperium op te bouwen. 

De geboren Arnhemmer verkaste in 2003 van Ajax naar het Italiaanse Internazionale. Na twee seizoenen in Italië ging Van der Meijde naar het Engelse Everton, waar hij vier seizoenen onder contract stond. Een succes werd het niet: hij speelde slechts 10 duels voor de club. Als hij de Engelse tabloids haalde, was het met zijn avonturen buiten de lijnen: wilde stapavonden met veel alcohol, gevolgd door disciplinaire straffen vanuit de clubleiding, waaronder een boete van 30 duizend pond. Ook werd er ingebroken in zijn woning. Van der Meijde daarover in zijn biografie: ,, ‘Ik kocht een Ferrari en de eerste stop was de News Bar, een populaire plek in Liverpool. Na een paar uur met alcohol reed ik naar de dichtstbijzijnde stripclub. Dronken worden in een stripclub in het midden van Liverpool was niet erg slim.” Hij kreeg een affaire met een stripdanseres, die hem zijn huwelijk kostte met zijn eerste vrouw Diana. 

Van der Meijde raakte clubloos in 2009, maar een jaar later bood PSV hem de kans op eerherstel. Hij tekende een contract tot het einde van het seizoen en kon in die tijd een nieuw 2-jarige contract verdienen, maar de aanvaller wist toenmalig trainer Fred Rutten niet te overtuigen. Zodoende eindigde zijn carrière in 2010. 

In een zwart gat belandde de oud-Ajacied echter bepaald niet. Dat heeft alles te maken met zijn openhartigheid over zijn wilde voetballersbestaan, opgetekend in 2012 door Thijs Slegers in Geen Genade. Bovendien was Van der Meijde niet vies van aandacht op televisie. Hij had er geen moeite om mee te doen aan programma’s als Sterren Dansen op het IJs, Sterren Springen en Jouw vrouw, mijn vrouw. Dat inspireerde hem wellicht ook voor de real life soap Andy & Melisa, waar de flamboyante oud-voetballer werd gevolgd samen met zijn vrouw Melisa Schaufeli. Het leverde een veelbekeken programma op.

De chemie die Van der Meijde heeft met de camera zorgde voor een nieuw succesvol format op YouTube: Bij ‘Andy in de Auto’, waarin hij bekende voetballers op zijn eigen ontwapenende wijze interviewt. Het levert hilarische en openhartige gesprekken op, wellicht omdat de geïnterviewde voetballers zich gezien het ruige verleden van Van der Meijde vrijer wanen om hun eigen anekdotes te delen. 

Daarmee groeit het zakelijke succes van Van der Meijde. Vanwege de populariteit wordt Van der Meijde het gezicht van New York Pizza, wordt hij Koning Toto en het gezicht van Betcity.nl. Online Casino’s mogen door de nieuwe kansspelwet niet meer gebruikmaken van bekende mensen als ambassadeurs. Voor alle legale aanbieders en de beste gokkasten kan je overigens een kijkje nemen op gratisgokken.nl. Het legt hem financieel geen windeieren en nog altijd is zijn populariteit en bekendheid groot. De oud-voetballer is multimiljonair en bewoont een fraai landhuis in Beemte Broekland, nabij Apeldoorn.     

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers