woensdag, juli 24, 2024

Bram Bakker: dé mediapsychiater, schrijver en zijn privéleven

Lees ook

Bram Bakker is een Nederlandse psychiater, schrijver en columnist. Hij werd geboren in Zwolle in 1963. Hij heeft flink wat kritiek ontvangen over zijn methodes als psychiater.

Studies

Na de middelbare school ging Bram geneeskunde sturen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vervolgens ging hij de opleiding psychiatrie volgen in de Valeriuskliniek in Amsterdam. In 2000 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit op de behandeling van angstaanvallen. Hij ging daarna aan het werk als psychiater in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

Schrijver debuut

In 2003 bracht Bram zijn eerste boek uit, genaamd Te gek om los te lopen: Misverstanden in de psychiatrie. Hij ging sprak hier over het naïeve optimisme van de antipsychiatrie in Nederland. Hij gaf ook een pleidooi voor meer evidence-based medicijnen in de geestelijke gezondheidszorg. Er werden twee tuchtzaken tegen Bram aangespannen vanwege ‘grensoverschrijdend gedrag’, vervolgens werd hij ook ontslagen. Bram bleef daarna aan het schrijven. Zo schreef hij diverse columns voor kranten en magazines, zoals voor het Algemeen Dagblad.

Documentaire en andere televisieprogramma’s

In 2006 kwam de televisiedocumentaire uit, genaamd De Dwarse Psychiater van Hans Polak. Hans Polak volgde Bram en vijf van zijn patiënten een jaar lang. Hieruit bleek dat Bram niet de gewenste therapeutische afstand bewaarde. Verder was Bram ook te zien in andere televisieprogramma’s. Zo was hij te zien als coach in het programma Bureau Ambitie in 2007. In 2009 werd hij geïnterviewd voor het programma Kijken in de ziel. In 2015 interviewde hij zelf zijn grote voorbeeld: de Amerikaanse psychiater Irvin. D. Yalom voor De Volkskrant.

Start eigen bedrijf

In 2004 ging Bram weer aan de slag als psychiater, nu in het Centrum Eetstoornissen Ursula. In 2005 kwam hij weer in de problemen toen hij een waarschuwing kreeg omdat hij een van zijn patiënten in contact had gebracht met een van zijn vrienden, wat leidde tot een psychische crisis. Sinds 2007 is Bram bezig met zijn eigen bedrijf, waarin hij zich specialiseert als mental coach. Ook werkt hij sinds 2020 als medisch directeur bij een verslavingszorginstelling. Daarnaast duikt Bakker veel in de media op om actuele psychiatrische onderwerpen of personen te duiden.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers