woensdag, juli 24, 2024

Herman Finkers: zijn cabaretsucces, zijn beproevingen en zijn privéleven

Lees ook

Herman Finkers is een Nederlandse cabaretier en zanger uit Twente. Hij werd geboren in Almelo in 1954 en werd rooms-katholiek opgevoed. Herman staat vooral bekend om zijn droogkomische stijl en zijn Twentse accent. Hij gebruikt vaak woordgrappen en omgekeerde logica. Tijdens zijn carrière heeft Herman samengewerkt met cabaretière Brigitte Kaandorp, die een vergelijkbare stijl in cabaret heeft.

Eerste show en kritiek

Hermans carrière als cabaretier begon na zijn studie toen hij zijn stotteren tot zijn eigen handelsmerk verhief. Zijn eerste programma heette Op Zwart Zangzaad. In 1979 won Herman een flink aantal prijzen op het Delftse Cameretten-festival. Hij viel op door zijn eigen stijl van cabaret vol met grappen en kwinkslagen. Ook kreeg hij kritiek op zijn show, omdat het niet geëngageerd genoeg was.

Succesvolle carrière

Toch had Herman ontzettend veel succes tot aan het einde van de jaren 90. Eerst had hij vooral succes in het noorden en oosten van Nederland, maar al snel stond hij in theaters door heel het land. Zijn broer Wilfried hielp hem met het bedenken van de shows en deed veel werk achter de schermen. In 2000 stopte Herman voorlopig als cabaretier, omdat zijn inspiratie en motivatie op was. Hij werd daarna ook ziek, hij had een milde vorm van chronische lymfatisch leukemie ontwikkeld.

Na de pauze

In 2006 bevestigde Herman op tv dat hij zou gaan terugkeren met een nieuwe voorstelling. Een jaar later stond hij weer op de planken met zijn show genaamd Na de Pauze, die erg positief werd ontvangen. Verder bracht in de jaren erna ook een carnavalssingle uit en in een het Twents gezongen album. In 2015 deed Herman de oudejaarsconference. Er keken maar liefst 3 miljoen Nederlanders naar.

Onder de plak

In 2020 verscheen de Twentse film De Beentjes van Sint-Hildegard waarin Herman de hoofdrol heeft. Het gaat over een man die in de gaten krijgt dat hij zwaar onder de plak zit bij zijn vrouw. Herman schreef zelf ook mee aan het scenario. Zelf is Herman Finkers al 35 jaar gelukkig getrouwd met Johanna Ter Steege.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers