woensdag, juli 24, 2024

Charles Groenhuijsen: Amerika-kenner die geen blad voor de mond neemt

Lees ook

Charles Groenhuijsen is een bekende Nederlandse journalist. Ook is hij actief als presentator en gastspreker. Groenhuijsen is geboren in Friesland in het jaar 1954.

De Friese roots van Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen is in Joure geboren. Hij heeft een katholieke opvoeding gehad. Groenhuijsen begon zijn middelbare school in Sneek, maar haalde uiteindelijk zijn gymnasiumdiploma in Zeist. Vervolgens studeerde Groenhuijsen geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Charles Groenhuijsen heeft zijn studie nooit afgemaakt, omdat hij voor het ANP en de Volkskrant aan de slag kon. In 1983 ging hij voor de NOS werken als algemeen verslaggever. In 1986 werd hij correspondent voor de NOS in de Verenigde Staten.

In 1989 keerde Charles Groenhuijsen voor enkele jaren terug naar Nederland. Hij presenteerde diverse programma’s. In 1996 vertrok hij echter weer naar de Verenigde Staten als Amerika-correspondent.

Kritiek op collega’s

Het was de bedoeling dat Charles Groenhuijsen per 1 januari 2006 weer naar Nederland terug zou komen om daar het NOS Journaal te gaan presenteren. Hij kwam echter in opspraak omdat hij zich negatief uitliet over zijn collega’s. Hij beschuldigde zijn collega’s in een tijdschrift van intellectuele luiheid en een linkse houding. Dat zorgde er echter niet voor dat zijn benoeming niet rondkwam. Wat wel problematisch voor hem werd, was dat hij de hoofdredacteur van de NOS betitelde als de ‘schnabbel-Gestapo’. Hij werd voor deze opmerking ontslagen. Volgens Charles Groenhuijsen was de opmerking een grap. De rechter gaf hem daarin gelijk.

Sindsdien woonde Charles Groenhuijsen in Nederland en in Washington. Hij werkt onder meer voor de Wereldomroep en als columnist. Ook presenteerde hij diverse televisieprogramma’s. Regelmatig schuift hij aan in talkshows om zijn mening te geven over de Amerikaanse politiek.

In 2020 is hij weer begonnen met het presenteren van zijn eigen programma. Hij presenteert één dag in de week het programma Op1, dit doet hij met Carrie ten Napel. Ook presenteert hij zijn eigen podcast.

Het privéleven van Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen woont afwisselend in Utrecht en in de Verenigde Staten. Wanneer hij in de Verenigde Staten is, verblijft hij in Bethesda. Groenhuijsen is getrouwd en heeft drie kinderen. Voor zijn journalistieke activiteiten heeft hij meerdere prijzen gekregen.

Groenhuijsen schreef meerdere boeken, te weten:
Amerika na Donald Trump (2020)
Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump (2019)
Optimisten hebben de hele wereld (2017)
Donald Trump (2016)
Oh, oh, Amerika (2016)
Leve Nederland (2006)
Hoera! Een Nieuwe President (2007)
Amerikanen zijn niet gek (2005)
Oorlog in Irak (2003)
Amerikaanse zaken (1999)

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers