donderdag, juni 13, 2024

Deze BN’ers hebben zich aangesloten bij Extinction Rebellion

Lees ook

Milieubeweging Extenction Rebellion krijgt steeds meer bekendheid. Dat is met het gevolg van het feit dat steeds meer BN’ers zich aansluiten bij de klimaatactivisten.

Zo dragen beroemdheden als zangeres Merol, actrices Carice van Houten, Ricky Koole, Sigrid ten Napel en Anne-Marie Jung en presentatrice Daphne Bunskoek uit dat ze de principes van XR onderschrijven en ondersteunen. Bijvoorbeeld in maart 2023, toen opnieuw de A12 werd geblokkeerd om aandacht te vragen voor de 17 miljard subsidie die het Rijk nog steeds geeft aan fossiele brandstoffen. Bij het protest op de A12 was ook schrijfster Maartje Wortel en zwemster Femke Heemskerk aanwezig.

Protest op A12

De A12 is meestal een drukke snelweg, maar zaterdag werd hij omgetoverd tot een podium voor een uniek protest optreden. Onder leiding van de Nederlandse cellist Jorrit van Vliet speelden tientallen muzikanten uit solidariteit met de Extinction Rebellion beweging de zevende symfonie van Beethoven..

De groep voerde Beethovens zevende symfonie uit als een daad van protest tegen de klimaatverandering en de passiviteit van de overheid. Het krachtige optreden werd begroet met applaus van de menigte demonstranten.

Sprekend op Instagram zei Van Vliet dat het een eer was om maatje te zijn van een cellist bij de demonstratie. Ze zei dat het “een indrukwekkende en ontroerende demonstratie was van de kracht van muziek om mensen te verenigen in een gemeenschappelijke zaak”. Het optreden was onderdeel van een groter protest georganiseerd door Extinction Rebellion, die oproepen tot dringende actie om de klimaatcrisis aan te pakken. Ze eisen dat regeringen een Burgervergadering voor Klimaat en Ecologische Rechtvaardigheid instellen, die is opgericht om actie te ondernemen tegen de klimaat noodsituatie.

Carice van Houten sluit zich aan bij Extinction Rebellion

Sinds Carice van Houten een lezing hoorde van filosoof Chris Julien is ze een fervent aanhanger geworden van Extinction Rebellion, een wereldwijde milieubeweging die geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid organiseert in een poging klimaatramp en ecologische ineenstorting af te wenden. Ze werd geraakt door hun woorden en acties en was vastbesloten iets te doen om anderen ‘wakker te schudden’ en de boodschap van activisme te verspreiden.

De actrice die de mysterieuze Melisandre speelt in de populaire HBO-serie Game of Thrones, is altijd gepassioneerd geweest over zaken als klimaatverandering, maar is nooit het type geweest om mee te doen aan een protest of ‘het activistische type’ te zijn. In haar eigen woorden heeft ze zich ‘machteloos gevoeld, struisvogelgedrag en angst voor de toekomst van haar zoon’ als het gaat om actievoeren. Carice’s wil iedereen eraan herinneren dat zowel met woorden en acties het nu tijd is om op te staan en een verschil te maken. Hierover zegt ze: “Soms is kietelen met een veer niet meer genoeg en moet je een emmer koud water gebruiken. We zijn allemaal zondaars. Iedereen maakt deel uit van een gebrekkig systeem waar niemand bewust voor gekozen heeft.”

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers