Freek Vonk neemt het op voor de wolf die onlangs werd gedood nadat hij een schapenboer had gebeten. In een Instagram post benadrukt Freek de noodzaak om het niet als een “aanval” te bestempelen. Gisteren had een wolf in het Drentse dorp Wapse een ontmoeting met een schapenboer. De boer probeerde de wolf weg te jagen van zijn schapen met een hooivork en schop. Maar toen hij dichterbij kwam, beet de wolf hem in zijn arm. De boer werd naar het ziekenhuis gebracht en de wolf werd uiteindelijk doodgeschoten.
Freek Vonk benadrukt het uitzonderlijke karakter van deze situatie op Instagram. Hij raadt aan om voorzichtig te zijn als hij het een “aanval” noemt, omdat de precieze omstandigheden nog onbekend zijn. Op een foto van een wolf vertelt Freek dat wolven normaal gesproken schuwe en solitaire wezens zijn.
Niet iedereen is het met Freek eens, ook zijn volgers niet
Freek geeft wat statistieken om het incident in perspectief te plaatsen. Tussen 2002 en 2020 zijn er slechts 14 gevallen van wolvenaanvallen gemeld in Europa en Noord-Amerika samen. Gezien de aanzienlijke wolvenpopulatie van bijna 60.000 in Noord-Amerika en 15.000 in Europa, die samenleven met miljoenen mensen, wordt het duidelijk dat aangevallen worden door een wolf extreem zeldzaam is. Freek is nieuwsgierig naar de omstandigheden van dit incident.
Volgers zijn verdeeld in hun reacties op de post van Freek. Sommigen vinden het onterecht dat Freek het opneemt voor de wolf, door te stellen dat er voor hen geen plaats is in Nederland. Ze stellen dat er regelmatig artikelen verschijnen over dieren die worden doodgebeten en wolven die worden gedood, en vragen zich af of dit is wat we willen.Aan de andere kant is een andere volger het met Freek eens en stelt dat iedereen over hem tekeer gaat. Zij beweren dat Freek zijn schapen en zijn roedel beschermt en moeite doet om deze dieren, die achter een goede omheining zaten, te verdedigen. Ze vechten ook het geloof aan dat wolven schuw zijn, door erop te wijzen dat ze overdag dicht bij mensen en huisdieren komen.
Veel volgelingen steunen echter het standpunt van Freek. Ze zijn het met hem eens en beschouwen zijn woorden als waar en goed gezegd. Ze stellen dat zelfverdediging een instinct is dat elk wezen bezit.