donderdag, juni 13, 2024

Dit lied zingen Mia Nicolai en Dion Cooper namens Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival

Lees ook

Burning Daylight is de naam van het lied waarmee Mia Nicolai en Dion Cooper hopen het Eurovisie Songfestival van 2023 te gaan winnen. Vorig jaar was het de groep Kalush Orchestra dat namens Oekraïne het Songfestival won. Door de aanhoudende oorlog in dat land wordt het Eurovisie Songfestival dit jaar gehouden in het Verenigd Koninkrijk.

Op 9 mei is de eerste halve finale, gevolgd door de tweede halve finale op 11 mei en uiteindelijk de finale op 13 mei.

Een lied van vallen, opstaan en overwinnen

Het lied gaat vooral over het feit dat we allemaal mensen zijn die fouten maken en daar met vallen en opstaan van leren. Het lied werkt toe naar een absolute climax waarin de nadrukt ligt op het gegeven dat mensen het wel eens bij het verkeerde eind hebben en we daar lering uit moeten trekken, simpelweg door de kracht te hebben andere keuzes te maken. De opbouw van het lied moet dit benadrukken doordat het begint met ingetogen coupletten en refreinen die toewerken naar een bijna schreeuwende afsluiting van het liedje.

Mia Nicolai en Dion Cooper zijn vooralsnog niet al te bekend onder Nederlanders en Mia ziet dat als symbool voor waar het liedje voor staat. Ze geeft aan dat ze waarschijnlijk een heel ander leven gaat krijgen, mede door de keuzes die ze heeft gemaakt. Hoe dit gaat uitwerken is allesbehalve te voorspellen. Beiden zijn in ieder geval voorbereid op de meningen die mensen hebben op het liedje. En die lopen nogal uiteen. Duncan Laurence, eerder Songfestival-winnaar namens Nederland, is de steun en toeverlaat van het koppel.

Mist herhalende en herkenbare elementen

Aan tafel bij de Vooravond werd nog gezegd dat het nummer de herhalende en herkenbare elementen van een typisch songfestivalliedje mist. Het zou daarom alles behalve een lied zijn dat geschikt is voor het songfestival. Sander Lantinga, die ook bij Kasem aan tafel zat, had er een andere kijk op. “Het gaat meteen na één keer luisteren onder je huid zitten. Als ik dat heb, hoop ik dat de rest van Europa dat ook heeft. Dat het na één keer luisteren gewoon tot je hart spreekt”.

Een enquête die op het AD werd gehouden toonde aan dat ook onder de AD-lezers de meningen verdeeld zijn. Van de ruim 4200 respondenten ziet 38% Mia Nicolai en Dion Cooper winnen met Burning Daylight, terwijl 62% er geen vertrouwen in heeft dat Nederland met het lied hoge ogen zal gooien.

Op 9 mei weten we hoe Europa over het liedje denkt, want Mia Nicolai en Dion Cooper staan voor de eerste halve finale op het programma. 

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers