woensdag, juli 24, 2024

Duncan Stutterheim: muzikaal ondernemer, zijn achtergrond en privéleven

Lees ook

Topondernemer Duncan Stutterheim werd in 1971 geboren in Purmerend maar heeft deels Ierse roots. Tegenwoordig woont Stutterheim met zijn vrouw Lisca en drie dochters in Amsterdam. Zijn vader, Cor Stutterheim, is de oprichter van CMG, een softwarebedrijf.

Stutterheim begon al vroeg met ondernemen. Toen hij achttien jaar was had hij al zijn eigen koeriersbedrijf opgericht. Na een jaar startte hij een onderneming voor het organiseren van gabberfeesten wat later uitgroeide tot ID&T. ID&T is een van de grootste organisatoren van dance events wereldwijd. Feesten zoals Amsterdam Open Air, Mysteryland, Sensation, Trans Energy en Thunderdome worden georganiseerd door Stutterheims bedrijf. In 2013 verkocht Stutterheim ID&T aan het grote Amerikaanse bedrijf SFX Entertainment voor 100 miljoen dollar.

Andere projecten

Naast ID&T heeft Stutterheim zich nog met veel andere projecten bezig gehouden. In 2009 richtte hij Nachtlab op waar jonge ondernemers konden werken aan hun elektronische muziek. In 2012 kocht hij samen met Hans Brouwer en Sander Groet de aan het IJ liggende Shelltoren (sinds 2016 de A’DAM Toren). In het markante gebouw vestigden zich veel toonaangevende bedrijven uit de muziekindustrie. In de kelder van de toren bouwden ze een club genaamd de Shelter. Hierna, in 2017, werkte Stutterheim aan een ruimte voor de discrete industrie (maakindustrie). Deze ruimte was tevens in een toren bij het Amsterdamse Sloterdijk.

Sociaal hart

Stutterheim kocht in 2018 met een aantal andere investeerders uit Amsterdam zeventien gebouwen van de Westergasfabriek. Hieronder vielen onder andere het Ketelhuis, Pacific Park en de Gashouder. De groep investeerders voorkwamen hiermee dat het terrein over zou worden genomen door een buitenlandse investeerder. Ditzelfde jaar werd bekend dat de voorscholen te duur zouden worden waardoor ouders hun kinderen thuis moesten houden. Stutterheim bood om te betalen voor ieder kind dat hierdoor niet meer naar de Flevoparkschool kon gaan. Dit was voor Stutterheim tevens aanleiding om de mogelijkheden voor een passend programma voor de hele stad te onderzoeken.

Privéleven

Hoewel alles wat Stutterheim aanraakt tegenwoordig in goud lijkt te veranderen, maakte hij ook moeilijke tijden mee. Hij was in 1993 op papier failliet met ID&T, maar dat viel in het niet bij het overlijden van zijn broer Miles. Hij overleed bij een auto-ongeluk. ,,Toen hij overleed, reageerde ik me af met het gebruiken van veel drank en drugs. Toen het zo slecht ging met SLAM!FM, hebben we knetterhard gewerkt tot het verkocht werd voor een goede prijs. Ik kon toen met opgeheven hoofd twee jaar vrij nemen. Ik heb in die periode heel erg getwijfeld of ik ooit nog in iets groots zou investeren”, vertelde hij aan het AD. Stutterheim vertelde in een interview met Exact dat hij zijn vrouw Lisca, met wie hij samen onderneemt, ooit leerde kennen toen zij achter de bar werkte.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers