donderdag, juni 13, 2024

Esther van Fenema: uitgesproken psychiater met politieke ambities

Lees ook

Esther van Fenema is geboren in Haarlem op 25 november 1970. Van Fenema is een bekende psychiater, columniste en schrijfster. In 2021 nam ze ook deel aan de Tweede Kamerverkiezen als lijstrekker van de nieuwe partij NLBeter.

Mediagenieke psychiater

Esther van Fenema doorliep het gymnasium in Utrecht. Na het behalen van haar diploma in 1990 ging ze geneeskunde studeren in Utrecht en Leuven. Tegelijkertijd ging ze naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

In 2008 rondde ze haar opleiding tot psychiater af bij het LUMC in Leiden. In die tijd was ze al werkzaam bij dit ziekenhuis en richtte ze daar een speciale Muziekpoli op. De afdeling is speciaal gericht op musici met medische klachten.

Sinds 2013 is Van Fenema ook actief als columnist. Ze schrijft onder andere voor The Post Online, de Volkstkant en HP/De Tijd. Ook is ze actief als interviewer bij  Café Weltschmerz. Sinds 2019 is Van Fenema actief in haar eigen praktijk, maar ze werkt ook bij de crisisdienst in Almere.

In 2021 fungeerde Van Fenema als lijsttrekker zijn voor een nieuwe politieke partij, NLBeter. NLBeter is opgericht door meerdere artsen en een hoogleraar transitiekunde. De partij is opgericht om het zorgsysteem in Nederland te verbeteren. Het lukt de bestaande partijen volgens NLBeter niet om de zorg daadwerkelijk te veranderen en beter te maken.

 Van Fenema is veelvuldig in het nieuws

Van Fenema is met enige regelmaat in het nieuws. Dat komt natuurlijk ook omdat ze actief is als opiniemaker. Ze schuift met enige regelmaat aan bij talkshows. Ook heeft Van Fenema meerdere boeken geschreven.

Ze is echter ook bekend van het Depressiegala. Van Fenema is, samen met Bram Bakker, initiatiefnemer van dit gala. Met dit gala wil ze depressies bespreekbaar maken. Het depressiegala is echter wel in opspraak geraakt, omdat het subsidiegeld maar in zeer beperkte mate naar het gala zou gaan, meende Nieuwsuur.

Esther van Fenema is getrouwd met Olaf Stuger

Esther van Fenema is getrouwd met Olaf Stuger en woont in Bussum met de drie stiefkinderen van haar man. Stuger is politicus. Het koppel leerde elkaar in 2012 echt kennen, nadat ze in hun jeugd ook elkaar al enigszins kenden. In het verleden was Stuger actief namens onder meer de LPF en de PVV. In 2020 sloot Stuger zich aan bij de Groep Otten. In haar vrije tijd speelt Van Fenema viool.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers