zondag, april 21, 2024

Het tijdperk van bingewatchen lijkt bij Netflix binnenkort voorbij

Lees ook

Netflix maakt al jarenlang slim gebruik van het zogenaamde ‘bingewatching’, het achter elkaar kijken van een groot aantal afleveringen van TV-series. Het lijkt er nu echter op dat de streamingdienst van plan is daar nu wat verandering in aan te brengen. Het komt steeds vaker voor dat series worden opgeknipt en uitgesmeerd over een langere periode. Op deze praktijk zijn gemengde reacties van kijkers gekomen, waarbij sommigen de extra tijd tussen de afleveringen om het verhaal te verwerken prijzen en anderen het gevoel missen om meteen in de volgende aflevering te springen.

Veronica Superguide’s recensent Ruben Praster heeft deze trend opgemerkt en voorspelt het einde van het ouderwetse bingewatching. Hij gelooft dat deze verschuiving van het traditionele model van het in één keer uitbrengen van alle afleveringen een teken is van het veranderende landschap van streamingdiensten. Nu er meer diensten opduiken die een breder scala aan genres bestrijken en er meer originele inhoud wordt aangeboden dan ooit tevoren, gelooft Praster dat het spreiden van het uitbrengen van TV-series steeds meer zal voorkomen.

Waarom afleveringen toch spreiden?

Het idee achter het spreiden van de release van series is dat het de kijker meer tijd geeft om het verhaal te waarderen, waardoor ze kunnen terugkijken op eerdere afleveringen en kunnen nadenken over het verloop van het verhaal en de rol die personages daarin spelen. Het geeft ook meer tijd voor discussie en speculatie tussen de afleveringen, omdat kijkers de kans krijgen om na te denken over wat er tot nu toe is gebeurd en voorspellingen te doen voor de toekomst.

Voor de streamingdienst kan het uiteindelijk meer  kijkers opleveren, maar de vraag daarbij is wel ten koste van wat dat zal gebeuren. Want veel kijkers ervaren de lange periode tussen afleveringen als frustrerend. Daarnaast  vinden veel kijkers juist dat het afbreuk doet aan hoe zij de serie beleven. Het beoogde effect  dat mensen tijd krijgen om alles te laten bezinken, vinden zij een drogreden. Het is niet hetzelfde als de intense voldoening van het in één keer afmaken van een programma en veel kijkers zullen dat gevoel zeker gaan missen.

Wat duidelijk is, is dat het landschap van streamingdiensten verandert en bingewatching zoals we dat nu kennen tot een einde komt. Of dit een goede of slechte zaak is valt nog te bezien, maar Praster voorspelt dat het zeker interessant zal zijn om te kijken hoe dit zal uitpakken. 

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers