dinsdag, april 16, 2024

Jesse Klaver: gezinsman in eikeltjespyama, Jessias van GroenLinks

Lees ook

Jesse Klaver is de lijsttrekker van GroenLinks. Jesse Klaver is al jarenlang actief in de Nederlandse politiek. Jesse Klaver heeft een Marokkaanse vader en zijn moeder is van Indische afkomst. De volledige naam van Jesse Klaver is dan ook Jesse Feras Klaver. Jesse Klaver is getrouwd met Jolein en heeft drie kinderen.

De voorbestemde kroonprins van GroenLinks

Zijn hobbies zijn wielrennen, hardlopen, theater, film en koken. Zijn moeder was pas 20 toen zij hem kreeg. Jesse groeide op zonder zijn vader, in een sociale huurwoning in de wijk Westrand in Roosendaal. Hij ging naar de Vrije School in Prinsenbeek en haalde er zijn vmbo-diploma. Daarna studeerde hij social work aan Avans Hogeschool in Den Bosch en begon hij een pre-masteropleiding politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd werd Jesse voorzitter van DWARS en vervolgens voorzitter van de vakbond CNV Jongeren.

Klaver was tot 2009 voorzitter van het bestuur van DWARS, daarna ging hij aan de slag als voorzitter van CNV Jongeren. Ook werd hij in 2009 lid van de Sociaal Economische Raad, hij was het jongste lid ooit. In 2010 werd Jesse Klaver lid van de Tweede Kamer. Uiteindelijk volgde hij in 2015 Bram van Ojik op als lijsttrekker van GroenLinks. Onder het lijsttrekkerschap van Jesse Klaver haalde GroenLinks 14 van de 150 Kamerzetels bij de verkiezingen in 2017. Tot regeringsdeelname kwam het echter niet.

Ophef rond Jesse Klaver

Jesse Klaver is niet vaak in opspraak. In 2017 was er ophef rondom Jesse Klaver, omdat er op de publieke omroep een documentaire over hem uitgezonden zou worden. Deze documentaire had volgens critici echter meer weg van een promotiefilm voor GroenLinks

Een belangrijk politiek hoogtepunt voor Jesse Klaver was het sluiten van het Klimaatakkoord in 2018. In het Klimaatakkoord werd vastgelegd dat Nederland de uitstoot van CO2 in 2050 met 95% beperkt moest hebben ten opzichte van 1990.

Jesse Klaver was ook groot in het nieuws toen hij ruzie kreeg met Zihni Özdil. De ruzie ging over het afschaffen van de studiefinanciering. Klaver bracht negatieve berichten over Özdil naar buiten waar veel negatieve reacties op kwamen.

Klaver schreef twee boeken: De empathische samenleving en De mythe van het economisme.

Jolein is de jeugdliefde van Jesse Klaver

Zijn gezin is voor Jesse Klaver erg belangrijk. Jesse ziet zich in de eerste plaats als vader, dan als echtgenoot en pas in de derde plaats als politicus. Het gezin woont in Den Haag en ze deden in het verleden mee met Eigen Huis & Tuin, waarbij hun gedateerde woning flink onder handen werd genomen. De politicus is vrij open over zijn privéleven. Hij vertelde zelfs openlijk een eikeltjespyama te hebben, waarna het kledingstuk een ware hit werd en voor vriend en vijand van de GroenLinks-voorman veelvuldig ter sprake werd gebracht.

Klaver kent zijn huidige vrouw Jolein van Swaal vanuit de peuter- en kleuterklas in Roosendaal, maar daarna was er jarenlang geen contact. Twintig jaar later kwamen ze elkaar op het station weer tegen. Jolein studeerde Engels aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Ze werkte na haar afstuderen in 2011 voor de Vereniging OverheidsManagement als projectmedewerker. Sinds maart 2014 is ze gepromoveerd tot Office Manager. Op 3 mei 2013 trouwden ze.

Klaver is uitgegroeid tot een luis in de pels van de bankensector. Het verleidde Fons de Poel, die warme banden heeft met banken, tot de verwijtende benaming ‘snotneus’ over de politicus. ,,Ze noemen me snotneus”, had Jesse Klaver vervolgens tegen zijn vriendin gezegd. Waarop zij antwoordde: ,,Dan is er eindelijk iemand die je doorheeft.” In mei 2015 volgde Jesse Klaver Bram van Oijk op als politiek leider van GroenLinks.

Zelf omschrijft Klaver het verlies van zijn moeder als de ergste gebeurtenis uit zijn leven. De vader van Jesse was tijdens zijn jeugd afwezig. Sinds het overlijden van zijn moeder hebben ze weer contact.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers