zondag, juni 23, 2024

Kees van der Staaij: SGP nestor, zijn persoonlijk leven en zijn achtergrond

Lees ook

Kees van der Staaij is Tweede Kamerlid voor de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Van der Staaij is Meester in de Rechten en is al sinds 1998 lid van de Tweede Kamer. Van der Staaij is het langst zittende Tweede Kamerlid en is daarom de nestor van de Tweede Kamer. De titel nestor komt toe aan het lid dat het langst lid is.

Loopbaan

Kees van der Staaij komt uit een gezien van vijf kinderen. Hij groeide op in Tiel en in Rhenen. Hij haalde zijn VWO-diploma aan het Van Lodensteincollege in Amersfoort en studeerde daarna Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tijdens zijn studietijd was hij vrijwilliger bij het SGP-studiecentrum. Van der Staaij heeft zijn militaire dienstplicht vervuld en heeft enkele jaren bij de Raad van State gewerkt.

In 1998 werd hij op 29-jarige leeftijd gekozen tot lid van de Tweede Kamer. Sindsdien is hij lid geweest van de Tweede Kamer. In 2010 werd hij lijstrekker van de SGP. Tijdens het partijcongres sprak hij de hoop uit om met de SGP drie Kamerzetels te bemachtigen. Zijn voorganger, Bas van der Vlies, zou namelijk voor twee tellen. Bij de verkiezingen in 2010 haalde de SGP de derde zetel niet, maar bij de verkiezingen in 2012 kreeg de SGP wel drie zetels.

Van der Staaij won in 2016 de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid. Hij werd geprezen om zijn heldere formuleringen en humor.

Prominent in het nieuws

Kees van der Staaij was meerdere malen prominent in het nieuws. In 2017 schreef hij een opinieartikel voor The Wall Street Journal. Het artikel ging over euthanasie. Het artikel had de kop: In the Netherlands the doctor will kill you. Van der Staaij zei dat het artikel van hem was, maar dat de titel door de krant was gemaakt. Van der Staaij was ook in het nieuws rondom het uitkomen van de Nashville-verklaring.

Privéleven

Kees van der Staaij is gelovig en lid van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, een behoudend kerkgenootschap. Hij is getrouwd en heeft twee geadopteerde kinderen. Over het adoptieproces schreef hij in 2004 samen met zijn vrouw een boek.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers