zondag, april 21, 2024

Lilian Marijnissen: alles over de bevlogen aanvoerder van de SP

Lees ook

Lilian Marijnissen is de lijstrekker van de Socialistische Partij. Marijnissen is de dochter van Jan Marijnissen die de SP op de kaart heeft gezet. Lillian Marijnissen is geboren in 1985 en is een van de weinige vrouwelijke fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Met de paplepel ingegoten

Lilian Marijnissen was al op jonge leeftijd actief voor de SP. Op haar 16e stond ze al op de lijst van de gemeenteraad in Oss. Ze werd met voorkeurstemmen gekozen, maar mocht vanwege haar leeftijd de raadszetel nog niet innemen. In 2003 mocht ze haar zetel alsnog innemen. In 2006 werd Marijnissen herkozen als gemeenteraadslid.

Marijnissen besteedde niet al haar tijd aan haar raadswerk, ze studeerde ook politicologie in Nijmegen. In 2006 behaalde ze haar bachelor. Daarna behaalde ze ook haar master. Marijnissen ging vervolgens voor de FNV aan de slag.

In 2017 deed ze voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Ze stond op de derde plaats en werd gekozen. In 2017 volgde ze Emile Roemer op als fractievoorzitter van de SP. In 2020 werd ze door de partijraad en het partijbestuur verkozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Lilian Marijnissen in het nieuws

Lilian Marijnissen is regelmatig in het nieuws. Dat is met name het geval wanneer er misstanden in de zorg zijn. De zorg is een belangrijk thema voor de SP en voor Marijnissen. Marijnissen was daarnaast uitgebreid in het nieuws toen ze een voorstel deed om de arbeidsmigratie te beperken.

Ook op een ander moment was Lilian Marijnissen breed in het nieuws. Het betrof toen echter een privé-kwestie. Marijnissen zou een relatie hebben met Jan Slagter, meldde Privé. Slagter is omroepbaas van Omroep Max. Het tweetal ontkende dat overigens in een verklaring: ,,Wij kunnen het zowel op maatschappelijk als persoonlijk vlak goed met elkaar vinden en ervaren een goede vriendschap. Dit betekent echter niet dat er sprake is van een relatie.”

Het privéleven van Lilian Marijnissen

Lilian Marijnissen is Brabander in hart en nieren. Ze is geboren in Oss en woont daar nog steeds. Ze is echter geen fan van een Brabantse voetbalclub, maar support Feyenoord hartstochtelijk. Mogelijk ontmoette Marijnissen daar haar huidige vriend Bart Nolles. Nolles is sportverslaggever. In een interview gaf Nolles aan dat Feyenoord hun gemeenschappelijke deler was. Over hun relatie stelden zij: ,,Het klopt inderdaad. Lilian en ik kennen elkaar sinds het najaar van 2018. Lilian en ik hebben afgesproken dat we verder geen privacygevoelige details over onze relatie naar buiten communiceren.” Het stel woont inmiddels al samen. Over een kinderwens van Marijnissen is niets bekend.

Marijnissen komt uit een echt SP-gezin. Niet alleen haar vader, Jan Marijnissen, was prominent actief voor de SP. Ook haar moeder zat voor de SP in de gemeenteraad van Oss.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers