donderdag, juni 13, 2024

Sigrid Kaag: alles over de internationaal gelouterde troef van D66

Lees ook

Sigrid Kaag is de lijstrekker van D66. Kaag is nog niet lang politicus. Haar politieke loopbaan begon eigenlijk pas in 2017. Daarvoor was zij diplomaat. Sigrid Kaag is getrouwd en heeft vier kinderen. Sigrid Kaag staat onder andere bekend om haar uitstekende talenkennis. Ze spreekt maar liefst zes talen vloeiend.

Via Egypte en Groot Brittanië naar Syrië en Den Haag

Sigrid Kaag is in Rijswijk geboren. Na het behalen van haar diploma is ze in Egypte gaan studeren. Later heeft ze ook nog in het Verenigd Koninkrijk gestudeerd. Na haar studie werkte Sigrid Kaag enkele jaren bij Shell, maar ze kwam er al snel achter dat daar haar hart niet lag. Ze was vervolgens jarenlang actief als diplomaat. Een van de belangrijkste diplomatieke missies die ze heeft geleid van een missie van de Verenigde Naties in Syrië. Voor het leiden van deze missie heeft ze een belangrijke internationale vredesprijs gekregen. Kaag is tevens ondersecretaris bij de Verenigde Naties geweest.

In het Kabinet Rutte-III kreeg Sigrid Kaag een belangrijke post als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In september 2020 werd zij met grote meerderheid gekozen als lijsttrekker van D66.

De grote ambitie van Sigrid Kaag

Als politica is Kaag relatief weinig in het nieuws geweest. Rondom haar verkiezing als lijsttrekker was er uiteraard de nodige aandacht, al legde Rob Jetten zich vrijwel direct neer bij de kandidatuur van ‘zwaargewicht’ Kaag. Het is de ambitie van Sigrid Kaag om de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland te worden.

Het privéleven van Sigrid Kaag

Er is relatief veel over het privéleven van Kaag bekend. Sigrid Kaag heeft een bewogen jeugd gehad. Haar moeder overleed aan een hersentumor en de vader van Sigrid Kaag was enige tijd depressief.

Sigrid Kaag is getrouwd met Anis al-Qaq, een Palestijnse man die heeft gewerkt als ambassadeur in Zwitserland en als tandarts. Het stel trouwde in 1993 in het geheim in Jeruzalem. Het huwelijk had gevolgen voor haar werk: ze verloor de vertrouwensfunctie die ze bij Buitenlandse Zaken had.

Het huwelijk raakt ook haar dagelijks leven. Zo liet ze weten dat ze, wanneer ze naar het buitenland reizen, haar man soms niet laat rijden, omdat ze dan eerder aangehouden worden bij de grens.

Kaag heeft enige tijd getwijfeld of ze wel lijsttrekker van D66 wilde zijn. Ze maakte zich met name zorgen over de gevolgen die de publiciteit voor haar kinderen zouden hebben.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers