vrijdag, april 19, 2024

NOS-correspondent Iris de Graaf: haar liefde voor Rusland, haar vriend op afstand en haar achtergrond

Lees ook

Iris de Graaf is verslaggever voor de NOS en werkt als correspondent in Rusland. De Graaf werd in 1991 geboren in Leeuwarden. De verslaggeefster heeft al een tijdje een relatie met haar vriend Lino LeLin.

Waardoor weet Iris de Graaf zoveel van Rusland?

Iris de Graaf werd in 1991 in Leeuwarden geboren. Ze volgde het gymnasium aan het Stedelijke Gymnasium van Leeuwarden. Nadat ze haar middelbare school diploma op zak had, besloot ze Slavistiek en Ruslandkunde te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Haar keuze voor deze studie was niet geheel verrassend, De Graaf heeft namelijk grootouders die in Rusland geboren zijn. Tijdens de studie leerde De Graaf de Russische taal leren lezen, schrijven en spreken. Daarnaast leerde ze veel over de geschiedenis en de cultuur van het land. Ze studeerde cum laude af en volgde daarna een master’s degree in media studies. In haar studietijd heeft De Graaf ook een tijdje in Istanbul gewoond, waar ze ook professioneel choreografe en danseres was.

Waardoor is Iris de Graaf zo gek op Rusland?

Nadat Iris de Graaf cum laude was afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen besloot ze naar St. Petersburg te verhuizen. Gedurende haar tijd in Rusland ontwikkelde ze een grote fascinatie en drang om het land beter te leren kennen. Aan de NOS vertelde ze waar haar fascinatie begon: “Mijn fascinatie voor Rusland begon als klein meisje door mijn Russische oma. De geur van borsjtj in haar huis, de matroesjka poppen waar ik mee speelde, maar ook het keiharde karakter van mijn oma en haar verhalen over de Sovjet-Unie en haar deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten veel indruk op mij. Net als de eerste familiebezoeken aan Rusland als kind.” Ze besloot na een tijd in het land gewoond te hebben om terug naar Nederland te gaan waar ze de master journalistiek ging studeren.

Wat deed Iris de Graaf voor haar correspondentschap?

Iris de Graaf startte in 2016 als online verslaggeefster voor NOS op 3 en NOS Stories. Later werd ze werkzaam als buitenlandredacteur voor de NOS. De verslaggeefster was ook een tijdlang verbonden aan het Nederlands Instituut in St. Petersburg.

Welke beproevingen moest Iris de Graaf doorstaan in Rusland?

In 2021 werd Iris de Graaf correspondent voor Rusland en de omliggende regio voor de NOS en Nieuwsuur. Ze volgde hiermee de rol van collega David-Jan Godfroid op. Ze vertelde aan de NOS over haar vertrek naar Rusland: “Na enkele jaren bij de NOS gewerkt te hebben als verslaggever voor o.a. NOS Stories, NOS op 3 en op de buitenlandredactie, zette ik in 2020 de stap om als Rusland-correspondent naar Moskou te verhuizen. Mijn correspondentschap begon ten tijde van de COVID-pandemie, met alle beperkingen van dien. Gesloten grenzen, bureaucratie, repressie.”

Wat betekende de oorlog in Oekraïne voor Iris de Graaf? 

In 2022 vond de inval van het Russische leger in Oekraïne plaats. Het Russische parlement besloot hierbij de straffen voor het verspreiden van zogenaamde misinformatie flink te verzwaren. De verslaggeefster besloot hierop haar werk noodgedwongen tijdelijk voort te zetten vanuit Nederland. Ze sprak met de NOS over haar besluit: “Ik deed verslag van hoe Rusland drastisch veranderde in een land dat steeds autoritairder werd. Oppositie, vrije pers en mensenrechten werden in noodtempo opgedoekt. Vervolgens, in februari 2022, schokte de Russische inval in Oekraïne de hele wereld. Beide crises hebben dit land, de inwoners en hun stemmen onherroepelijk veranderd en geïsoleerd. De gevolgen zijn enorm en niet te overzien. Alles is onvoorspelbaar is geworden – niemand weet hoe het leven er morgen uitziet.”

Ondanks de grote veranderingen in het land en het grote geopolitieke machtsspel is het De Graaf’s doel om Rusland een menselijk gezicht te geven. “Ik vertrok naar Rusland om het land een menselijk gezicht te geven. Niet alleen vanuit mijn standplaats Moskou, maar juist ook in de andere republieken en landen van de voormalig Sovjet-Unie. Hoewel dat nog nooit zo moeilijk is geweest, blijf ik het proberen. Want juist nu is het belangrijker dan ooit om naar de ‘gewone’ stemmen uit Rusland te blijven luisteren, en om – naast alle oorlogsretoriek en geopolitiek gebulder – ook die kleine, opmerkelijke verhalen te blijven vertellen.”

Wie is de vriend van Iris de Graaf?

Iris de Graaf heeft al een tijdlang een relatie met Lino LeLin. Het stel heeft een grote liefde voor festivals, waar ze regelmatig samen genieten van de muziek. Lino houdt met name van hiphop- en R&B muziek en bezoekt ook met enige regelmaat festivals in deze scene, zoals het Encore Festival. Verder reist het koppel graag, bijvoorbeeld naar Guadeloupe. Op de Instagram pagina van de verslaggeefsters kun je zo nu en dan foto’s zien van het stel op vakantie.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers