donderdag, juni 13, 2024

Waardoor is Lale Gül zo controversieel?

Lees ook

Lale Gül is een Turks-Nederlandse schrijfster. Ze werd geboren in 1997 in Amsterdam. Gül groeide op in een streng-islamitisch gezin in Amsterdam. Ze ging naar de Paulusschool en het Hervormd Lyceum West. Ook in het weekend ging ze naar de koranschool van Milli Görüs. Nadat Gül haar middelbare school diploma op zak had, besloot ze Nederlands te gaan studeren aan de Vrije Universiteit. Ze werd landelijk bekend dankzij haar debuutroman ‘Ik ga Leven’, waarin ze afstand nam van haar streng islamitische opvoeding.

Debuutroman Ik ga leven

In 2021 bracht Gül haar eerste boek uit. Het is een autobiografische roman, genaamd Ik ga leven. In haar debuutroman neemt ze afstand van haar streng gelovige opvoeding. Ze schetst in dit boek haar tweestrijd tussen haar eigen kijk op het leven en het Islamitische geloof. Vanaf jongs af aan is ze trouw aan alle regels dat haar ouders en het geloof haar gaven. Naarmate ze ouder wordt, krijgt Gül veel twijfels. Uiteindelijk besluit ze zich toch ontbinden van de Islam. Ze breekt hier niet alleen met haar geloof, maar ook met haar familie. Ik Ga Leven leverde aardig wat ophef op. Zo werd Lale Gül vanuit de Islamitische hoek ernstig bedreigd. Ook haar eigen familie had veel kritiek. Gül besloot zelfs om haar ouderlijk huis te verlaten. Gül ontving voor Ik ga leven een nominatie voor de Pim Fortuyn Prijs. Elsevier Weekblad roept haar eind 2021 uit tot Nederlander van het Jaar.

Columniste en aankondiging tweede roman

Gül heeft een eigen wekelijkse column in de zaterdagkrant van Het Parool. In deze column schreef ze dat ze bezig is met haar tweede boek, wat onder andere zal gaan over de vervelende nasleep van haar debuutroman.

Haar controversiële werk kent wel een prijs: ze wordt sinds het verschijnen van haar eerste boek bedreigd. Een van de bedreigers wordt zelfs veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie. Ik krijg nog steeds bedreigingen en heb ook zorgen om wat er gebeurt als de vertalingen van Ik ga leven zijn uitgekomen”, vertelt Gül aan Nu.nl ,,Daarom denk ik erover een tijdje naar het buitenland te gaan en daar te schrijven.”

Relatie Lale Gül

In haar eerste boek is Lale Gül openhartig over haar eerste liefdeservaring die ze met Freek beleeft. Haar ouders staan de relatie echter niet toe. Enkele jaren later ontmoet ze Tim, met wie ze wel een relatie krijgt. Vriend Tim is fabrieksmedewerker.  “Het voelt net alsof we elkaar al tien jaar kennen. Het ging wonderlijk snel allemaal. ‘Misschien bestaat God toch’, zei Tim laatst, terwijl ik juist zo blij ben dat ik eindelijk van mijn geloof ben verlost”, aldus de schrijfster tegen Nu.nl. Tegen het AD zegt ze: ,,Vreemdgaan vind ik niet erg. Ik ken dat gevoel van jaloezie niet.”

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers