donderdag, mei 23, 2024

Wat je nog niet wist over Yesim Candan, de uitgesproken opiniemaker

Lees ook

Yesim Candan is een Nederlandse columnist, radiopresentatrice en publiciste. Ze is in 1975 geboren in Rotterdam. Yesim Candan is geregeld in de media, waar ze een opiniemaker is met een uitgesproken mening.

Haar ouders komen uit een klein dorpje in de buurt van Ankara, erg dichtbij het zoutmeer Tuz Gölzü. Candan heeft 24 jaar in Rotterdam gewoond maar is na haar studie aan de Rotterdamse International School of Economics en haar vervolg studie Bedrijfskunde aan Nyenrode in Amsterdam beland. Hier werd ze productmanager bij een fastmover in chemische producten. Dit bleek geen baan te zijn die bij haar paste, waardoor ze besloot haar grote passie te volgen, namelijk een nieuwe impuls geven aan de beeldvorming over mensen met een biculturele achtergrond in Nederland.

De doorbraak en carrière van Yesim Candan

Al vanaf het begin van de carrière van Yesim Candan speelt het thema diversiteit een grote rol voor haar. Candan staat erom bekend de term ‘bicultureel’ in de Nederlandse taal gelanceerd te hebben. Deze term wordt als alternatief voor ‘allochtoon’ gebruikt. Met deze term zette ze de nationale wedstrijd Inspiratie voor Integratie (ook wel IVI) op.

Candan heeft in 2010 de Aletta van Nu prijs gewonnen van het Atria: Kennisinstituut voor emancipatie. In 2011 heeft Candan haar eerste boek geschreven, genaamd Nederland Wordt Wakker!. Dit boek gaat over de Nederlandse angstcultuur en het slachtoffergedrag van biculturelen. Samen met het Rijksmuseum in Amsterdam en met de Volkskrant heeft Candan in 2015 een lijst van de vijftig meest invloedrijke Turkse Nederlanders opgesteld. Een andere publicatie van Candan is 69 Secrets- Turkish Delight. Dit is Candans eerst roman. Deze roman is een mix tussen 50 Shades of Grey en Sex and the City. De roman is geïnspireerd op waargebeurde verhalen.

Naast boeken en roman schrijf Candan ook wekelijks een column over integratie, emancipatie, politiek, vrouwen- en homorecht of voetbal voor RTLnieuws.nl. Daarnaast is ze ook bekend op de radio. Zo is ze sidekick van Ruud de Wild bij De Wild in de Middag. Candan zit tevens ook in de Raad van Toezicht van Woon! en is lid van De Amsterdamsche Kring en Leading Asians. Verder is Candan als faculty member van de Speakers Academy voor lezingen, dagvoorzitterschappen, lezingen en debatten te boeken.

Haar optredens in de media riepen in het verleden wel eens weerstand op. Zo ontving ze bedreigingen nadat ze te gast was bij Vandaag Inside en flink weerwoord had gegeven aan Johan Derksen na het veelbesproken ‘kaarsverhaal’.

Een pionier die bruggen kan bouwen

Tijdens haar carrière is gebleken dat Candan een pionier is die bruggen kan bouwen tussen overheid, politiek en bedrijfsleven. Dit is te merken aan het succes van IVI. De IVI had een positieve insteek, er was eindelijk een initiatief die duidelijk maakte wat de kracht is van een tweede cultuur en dat het een meerwaarde is voor het bedrijfsleven. Candan heeft onder andere voormalig premier Balkenende, H.K.H. Koningin Máxima, Neelie Kroes en Ahmed Aboutaleb aan IVI weten te verbinden.

YES I’M

Yesim Candan staat ook bekend als oprichter van haar eigen bedrijf YES I’M. Deze bedrijfsnaam is een bewerking van haar eigen voornaam en symboliseert ook direct Candans boodschap, namelijk dat je trots moet zijn op wie je bent en wat je kunt. Candan geeft voor dit bedrijf onder andere workshops en lezingen over netwerken, inspiratie, diversiteit en talentontwikkeling. Verder is Candan als faculty member van de Speakers Academy en Zij Spreekt voor lezingen, dagvoorzitterschappen, lezingen en debatten te boeken.

Partner Yesim Candan

Yesim Candam was in het verleden getrouwd met een Nederlandse man. De relatie strandde echter en liep uit in een scheiding. Daarover schreef Candan in een column bij RTL: ,,Scheiden maakt meer kapot dan je lief is, weet ik intussen. Het voelt alsof ik als mens gefaald heb. De algemene wet onder vrouwen is vooral dat je beter kunt scheiden voor je kinderen, omdat ze je anders ongelukkig zien. Maar wat is geluk dan? Ik moet nog de gescheiden mensen ontmoeten die gelukkig zijn.”

Yesim Candan is goed bevriend met Rebecca Cabau, zus van Yolanthe Cabau.

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers