zondag, april 21, 2024

Wat weten we over het verborgen leven van… Astrid Holleeder?

Lees ook

Astrid Holleeder is een Nederlands advocaat en auteur. Ze werd geboren in Amsterdam als zus van crimineel Willem Holleeder in 1965. Ze was samen met oudere zus Sonja en Sandra den Hartog, ex van Willem Holleeder, getuige tegen haar broer in het Passageproces. Astrid Holleeder is de moeder van Miljuschka Witzenhausen.

Gearresteerd en verhoord

Astrid Holleeder groeide op in de Jordaan in Amsterdam in een gezin met 4 kinderen. Willem Holleeder was de oudste. Hun vader werkte bij Heineken. Hij was een alcoholist en mishandelde zijn familieleden. Toen Astrid 15 jaar was verliet haar moeder haar man. In 1983 bleek dat Willem Holleeder betrokken was bij de ontvoering van Freddy Heineken. Astrid werd met de andere gezinsleden gearresteerd en verhoord omdat ze mogelijk betrokken waren bij deze geruchtmakende ontvoering.

Studie

Astrid besloot hierna rechten te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Dit ging niet zoals ze verwacht had door haar familieachtergrond en ze besloot te gaan studeren in Cambridge. Het bleek lastig om een carrière te maken als advocate door familieachtergrond. Ze specialiseerde zich in strafrecht. Ze bleef, ondanks haar beroep als advocate, de vertrouwenspersoon van Willem. Hij belde haar als hij het moeilijk had of in de problemen zat. Hij mishandelde en bedreigde haar ook.

Passageproces

In 2015 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat Astrid met haar zus Sonja en Sandra den Hartog, de ex van Willem, een verklaring hadden afgelegd tegen Willen in het bekende Passageproces. Astrid had vertrouwelijke gesprekken met Willem opgenomen waarin hij bekentenissen doet over de beschuldigingen. Een aantal maanden daarna kwam de informatie naar buiten dat Willem plannen had gemaakt om haar te laten liquideren. Mede dankzij de getuigenissen van de familieleden en ex-vriendin wordt Willem Holleeder veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Vanwege de getuigenissen tegen haar broer Willem leeft Astrid Holleeder al jaren ondergedoken vanwege de dreiging op haar leven. ,,Ik moet altijd nadenken over hoe en wat. Zomaar ergens naartoe fietsen, is er niet bij. Het kwetsbaarst ben ik als ik naar mijn auto loop. Als ik een brommer of scooter aan zie komen, ben ik weg”, vertelde ze in een interview met Libelle. Ze trok lange tijd van huis naar huis en moest noodgedwongen stoppen met haar werk als strafrechtadvocaat.

Boek Judas

In 2016 brengt Astrid het egodocument Judas uit. Ze beschrijft hierin de familieomstandigheden, de relatie met broer Willem en informatie over het Passageproces. Het boek werd het bestverkochte boek in 2016, het werd uitgegeven in diverse landen en werd verfilmd tot een televisieserie. Ze bracht ook een tweede boek uit, genaamd Dagboek van een getuige. Dit gaat over haar slechte ervaringen die ze had als getuige tegen Willem Holleeder.

Dochter Miljuschka Witzenhausen

Astrid Holleeder kreeg een relatie met Jaap Witzenhausen, die in het verleden werkte in een bordeel dat eigendom was van Cor van Hout en later kunsthandelaar werd. In 1985 kregen zij een dochter, genaamd Miljuschka Witzenhausen. Miljuschka is inmiddels een succesvolle presentatrice en laat haar passie voor koken graag op tv zien. Vanwege de dreiging op haar leven moeten Astrid en Miljuschka elkaar in het geheim zien.

Astrid Holleeder kwam later in opspraak toen bleek dat ze een relatie zou hebben had met Johan Verhoek, een topcrimineel. Dat schreven diverse tijdschriften.

Foto: archieffoto Bigstockphoto.com

Laatste nieuws

Yvonne Coldeweijer opgelicht door goede vriend en verhuist naar ’t Gooi

Juice koningin Yvonne Coldeweijer gaat verhuizen. Ze verruilt Amsterdam voor Muiden en neemt afscheid van de stad. "Ik ben...

Vers van de Pers